21.01.2016 - 14:28
|
Actualització: 21.01.2016 - 16:52
Alguns mitjans espanyols han posat el punt de mira en la CUP arran del paper creixent que té en el procés català. Ahir l’atac el va rebre Anna Gabriel, que Antena 3 relacionava amb ‘l’entorn d’ETA’, i avui ha estat el regidor de l’Ajuntament de Barcelona Josep Garganté. En una intervenció seva en una comissió que tractava de la retirada de la medalla d’or de la ciutat a Cristina de Borbó, Garganté va recitar un fragment d’una cançó popular catalana que diu: ‘Si el rei vol corona, corona li darem: que vingui a Barcelona i el coll li tallarem.’
Arran d’això, alguns mitjans han posat el crit el cel, especialment l’ABC, que ha titulat la notícia així: ‘El portaveu de la CUP a Barcelona amenaça el rei’. El diari La Razón també parla d’amenaça i titula: ‘Un portaveu de la CUP amenaça el rei: ‘…i el coll li tallarem’.
VilaWeb ha parlat amb Josep Garganté, que ha explicat com va succeir l’escena: ‘És una cançó popular sense més importància. La gent si vol la pot mirar a YouTube. De fet, en la meva intervenció només havia recitat el primer tros: “Si el rei vol corona, corona li darem”.’ Vegeu el moment:
https://youtu.be/fanmJA-kIGk?t=1h53m33s
Després, el regidor de Convergència Joaquim Forn va interpel·lar Garganté i li va demanar ‘una corona d’espines’. ‘Vaig aprofitar el segon torn de preguntes –diu Garganté– per acabar de dir tot el tros de la cançó: “Si el rei vol corona, corona li darem: que vingui a Barcelona i el coll li tallarem”.’
Heus ací l’instant en què Garganté recitava tot el vers:
https://youtu.be/fanmJA-kIGk?t=1h59m7s
Els orígens
Tal com recorda aquest article de VilaWeb, el vers que va citar Josep Garganté fa referència a una cançó de Mesclat que va publicar en un disc homònim. El tema musical recorda els tres segles de sotmetiment borbònic i té per tornada la frase pronunciada per Garganté.
L’ex-conseller d’Ensenyament Josep Bargalló explica en un apunt al seu bloc que aquest fragment té l’origen en una cançó de taverna de Torredembarra que entonaven els pescadors durant les primeres dècades del segle XX. Feia així: ‘Si la reina vol corona, corona li darem. Que vingui a Barcelona i aquí la pelarem.’ Bargalló concreta que no se sap amb seguretat si la cançó es refereix a Isabel II, reina espanyola entre el 1833 i el 1868, o bé a Maria Cristina d’Habsburg-Lorena, esposa d’Alfons XII, que fou rei d’Espanya entre el 1879 i el 1885.