Torna el Misteri d’Elx amb un repartiment més jove que mai per la pandèmia

  • Dinou membres del cor infantil han canviat la veu i enguany no hi podran participar

VilaWeb

Redacció

28.10.2021 - 21:50

Dos anys després, la ciutat d’Elx recupera el Misteri. Dilluns vinent, coincidint amb la festivitat de Tots Sants, l’àngel tornarà a descendir de la cúpula de la catedral per anunciar la mort de Maria.

El Misteri d’Elx és una obra teatral cantada que representa la mort, assumpció i coronació de la Mare de Déu. Tradicionalment, es fa al mes d’agost: el dia 14 ix a escena la primera part, anomenada la Vespra, i l’endemà se’n representa la segona, coneguda popularment com la Festa. L’any 2001, va ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Tant el 2020 com l’agost passat es va haver de suspendre per la pandèmia. Durant el pont de Tots Sants, normalment se’n feien les representacions extraordinàries, però enguany en seran les úniques. A partir d’avui i fins diumenge, es faran els assaigs generals amb públic. Dilluns, la Vespra i la Festa s’unificaran en una sola jornada.

Misteri d'Elx
Fotografia: Misteri d’Elx.

Un repartiment més jove que mai

La ciutat d’Elx esperava amb ganes la tornada del Misteri, però va topar amb un inconvenient. Gran part de l’obra és cantada per xiquets entre vuit anys i catorze, que interpreten els papers de la Mare de Déu, Maria Salomé, Maria Jacobé i els sis àngels. Tots els cantants formen part de l’Escolania, un cor infantil que assaja durant tot l’any per al Misteri. Enguany, dinou dels membres l’han hagut d’abandonar: s’han fet grans i els ha canviat la veu.

Francisco Javier González Valero és el mestre de capella, el director musical del Misteri: “El 99 % dels xiquets d’enguany mai no havien participat en la representació. Sempre fem una mescla entre els veterans i els nous, però ara tots són nous i, per tant, hem d’assajar un poc més.”

El 2019, els protagonistes d’enguany ja formaven part del cor, però encara eren massa menuts per a eixir a escena. L’any passat, s’haguessen pogut estrenar al costat dels més grans, però enguany ells ja no poden participar-hi. Amb tot, González hi confia plenament: “Mai no hem deixat d’assajar i els cantants se saben molt bé els papers. La música sempre s’ha treballat.”

Escolans durant la prova de l’àngel, el 24 d’octubre passat (fotografia: Misteri d’Elx).

Normalment, l’Escolania és formada per uns trenta-cinc xiquets, tot i que ara tan sols en són vint. “No hem pogut fer la campanya habitual als periòdics i a les escoles i solament se n’han incorporat tres o quatre”, explica González. Cal afegir-hi el cor d’adults, conegut com la Capella, i el cor de joves, el pas següent a l’inevitable canvi de veu durant la pubertat.

“El cor juvenil és format per trenta adolescents entre catorze anys i vint. Continuen fent concerts i cantant a les misses. A més, tenen un paper molt important perquè s’encarreguen dels xiquets durant les representacions. Són com els seus monitors, estan al seu costat i els donen ànims. Són els transmissors de la tradició“, conta González. Ell mateix va fer aquest camí quan era jove.

Durant la conversa, González és en mig d’un assaig i, de fons, poden sentir-se les veus infantils. De moment, encara canten amb màscara, però durant la representació se la podran llevar. Hauran de fer-se una prova d’antígens abans de cada actuació i tots els més grans de dotze anys estan obligats a tenir el certificat de vaccinació.

Per al públic també canvien les condicions. La catedral que s’omplia de gom a gom en ple agost haurà de limitar la cabuda al 75%. Per assistir als assaigs generals, cal haver comprat entrada i, per a les representacions de dilluns, s’han sortejat 322 invitacions gratuïtes.

Quin és l’origen del Misteri?

A Elx, es coneixen dues llegendes. La primera situa l’origen del Misteri l’any 1265, amb l’arribada de Jaume I i la cristianització de la vila. Una altra conta que l’any 1370 la figura de la Mare de Déu va aparèixer surant dins una arca de fusta a la platja del Tamarit –actualment, de Santa Pola.

Tot i que no hi ha prou documentació que n’acredite l’origen, les darreres investigacions consideren que la cosa més probable és que sorgís a la segona meitat del segle XV, quan hi va haver un apogeu en el teatre de temàtica assumpcionista a tot Europa.

El text del Misteri, llevat d’alguns versos en llatí, és escrit íntegrament en català. La representació consta de dues parts. En la primera, l’àngel descendeix del cel i anuncia la mort de la Mare de Déu, que és acompanyada per les seguidores Maria Salomé i Maria Jacobé i per alguns àngels. Llavors arriben els apòstols, que l’assisteixen en els darrers instants. Després de morta, els àngels tornen a descendir per endur-se’n l’ànima.

El segon acte representa el soterrament. Després d’una baralla amb un grup de jueus que volen impedir-ho, la imatge de la Mare de Déu és sepultada. Aleshores, el cor d’àngels descendeix novament per unir-li l’ànima amb el cos i emportar-se-la ressuscitada al cel. L’obra s’acaba quan Sant Pere corona la imatge.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor