21.03.2023 - 16:51
|
Actualització: 21.03.2023 - 17:57
La missió Pegasus del Parlament Europeu a Madrid ha acabat de la pitjor manera possible, amb la plantada de la comissió de Defensa del congrés espanyol. La ponent de l’informe, la neerlandesa Sophie In ‘t Veld (liberal), s’ha mostrat indignada amb l’actitud de les autoritats espanyoles i ha assenyalat que, més enllà de la missió, els governs de la Unió Europea han tingut més d’un any per a posar-se en contacte amb el comitè d’investigació i facilitar-los informació. “Tots han estat molt educats i correctes, però tots els governs han fallat a l’hora de donar-nos informació”, ha declarat.
“Tots els estats es reuneixen al Consell, tots saben d’aquest problema [els programaris espia] i s’encobreixen entre ells. Tots han decidit col·lectivament de romandre en silenci”, ha continuat l’eurodiputada, que ha definit aquesta manera d’actuar d’omertà. A més, ha detallat que es van posar en contacte amb el president del Consell, que els va respondre que l’ús de programari espia no era un afer de la competència del comitè.
Així mateix, ha criticat que l’estat espanyol és l’únic on s’ha posat en dubte la neutralitat i la professionalitat de Citizen Lab amb tota mena d’atacs per tal de minar la seva credibilitat. “Compleix tots els estàndards acadèmics. Necessitem un Citizen Lab europeu que serveixi a totes les víctimes”, ha afirmat, abans de recomanar la intervenció de l’Europol per esclarir tots els detalls pendents sobre el Catalangate, tenint en compte el silenci de l’estat i la immobilitat dels tribunals.
D’altra banda, el president del comitè, Jeroen Lenaers (PP europeu), ha lamentat que la missió no hagi estat rebuda per representants de primera fila de les autoritats espanyoles. “Ens hauria agradat ser rebuts per membres de l’executiu, com ara el senyor Bolaños, i amb alguns dels afectats [en referència al suposat espionatge dins del consell de ministres]”, ha declarat.
“Estem decebuts, en aquest sentit”, ha continuat, però ha admès que les dates de la missió eren “complicades”, tenint en compte que dilluns era festiu a la Comunitat de Madrid i avui començava la moció de censura de Vox contra Pedro Sánchez. Pel que fa a la plantada de la comissió de Defensa del congrés, Lenaers li ha volgut treure ferro i ho ha vinculat a les circumstàncies del debat parlamentari. “El tracte ha estat correcte i hem dinat molt bé”, ha bromejat.
Així mateix, ha detallat que ahir la missió es va poder reunir amb el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Pascual Navarro, que ja és més del que va passar en les visites a Polònia i Hongria, on no els va rebre cap autoritat governamental. “Certament, hauríem preferit parlar amb el ministre, però el secretari d’estat és millor que res”, ha afegit.
Dels eurodiputats espanyols, només el socialista Ibán García del Blanco ha assistit a la conferència de premsa final de la missió. Juan Ignacio Zoido i Jorge Buxadé, que s’han absentat d’algunes reunions, han decidit de no presentar-se a l’auditori de l’oficina del Parlament Europeu a Madrid.