17.03.2023 - 13:24
|
Actualització: 17.03.2023 - 15:42
Les autoritats espanyoles i els principals partits han aconseguit de boicotar la missió d’eurodiputats que investiguen l’espionatge amb Pegasus a l’estat espanyol prevista per a dilluns i dimarts. La missió, que anirà a Madrid, es farà, però ha estat aigualida del tot per les maniobres de PP i PSOE dins la comissió per a vetar entrevistes amb víctimes del Catalangate i pel buit que tots els poders de l’estat espanyol han fet a aquesta delegació d’europarlamentaris, que fins ara havien fet missions d’aquesta mena a Israel, Polònia, Hongria, Grècia i Xipre. En aquests casos, no es van trobar amb tots aquests inconvenients. La presidenta del congrés espanyol, la socialista Meritxell Batet, va col·locar el debat de la moció de censura de Vox a Pedro Sánchez el mateix dia que ja hi havia prevista la missió de l’eurocambra. I, amb aquesta excusa, no els rebrà ni ella ni cap ministre ni, encara menys, el president espanyol. Tots ells han refusat les peticions d’entrevista.
Les úniques víctimes amb qui parlaran seran el president Pere Aragonès i la consellera Meritxell Serret. També podran parlar, tot i que no formalment com víctimes de l’espionatge, amb el president del grup de Junts al parlament, Albert Batet, com a membre de la comissió d’investigació del Catalangate a la cambra catalana. I també amb la diputada al congrés de Junts Míriam Nogueras i el d’EH Bildu Jon Iñarritu, com a membres de la comissió de defensa del congrés espanyol.
Tot plegat consta en l’agenda definitiva de la missió Pegasus, que s’ha fet pública avui. No hi ha cap entrevista prevista a membres de la societat civil catalana espiats amb Pegasus, ni d’Òmnium ni de l’Assemblea Nacional Catalana. Ni de cap dels advocats o professionals (inclosos metges i informàtics de prestigi) que també van ser víctima de l’espionatge il·legal. En canvi, els “actors de la societat civil” amb què començarà dilluns a la tarda la reunió es limiten a la cap de l’àrea de Drets Humans, Justícia i Afers Interns d’Amnistia Internacional Espanya i representants de dues entitats que no tenen res a veure amb l’escàndol Pegasus: l’associació Rights International Spain i l’organització ultraespanyolista Fundación Civismo, que té, entre els membres del patronat, Carlos Espinosa de los Monteros, que és pare del portaveu de Vox al congrés espanyol, Iván Espinosa de los Monteros. Aquesta entitat té de secretari un ex-president de Libertad Digital, el seu darrer convidat “il·lustre” fou Federico Jiménez Losantos, i té d’assessors l’ex-diplomàtic Inocencio Arias i el secretari d’estat amb el PP Fernando Eguidazu.
Tot seguit els eurodiputats tenen prevista una reunió a la seu del Parlament Europeu a Madrid amb membres de la comissió Pegasus al parlament català: a més d’Albert Batet, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta; la de la CUP, Montserrat Vinyets; el del PSC, Òscar Aparicio, i el d’En Comú Podem, Lucas Ferro. La primera jornada acabarà amb una trobada amb tres periodistes espanyols: Miguel González, d’El País, que és qui va publicar les filtracions del CNI per fer veure que l’espionatge fou legal i circumscrit a divuit persones i no a les seixanta-cinc que denunciava Citizen Lab; Juanma Lamet, d’El Mundo, i Javier Chicote, de l’ABC, que ha qüestionat repetidament la credibilitat de l’informe de Citizen Lab i ha dit que el Catalangate era una maniobra de Puigdemont.
L’endemà, la missió topa amb la moció de censura de Vox. I amb la plantada de la presidenta Batet i dels ministres espanyols i de Pedro Sánchez, amb qui havia demanat de parlar. Ara per ara els eurodiputats resten pendents de saber si es podran reunir, si més no, amb secretaris d’estat del govern espanyol. I, una vegada al congrés espanyol, només podran parlar amb els membres de la comissió de defensa de la cambra baixa catalana. També havien previst de parlar amb el Defensor del Poble espanyol, Ángel Gabilondo, però també els ha plantat, i els ha enviat Andrés Jiménez Rodríguez, cap de l’àrea de Seguretat i Justícia d’aquesta institució, un càrrec de tercera fila. Dimarts a la tarda tan sols tenen prevista la reunió amb Aragonès i Serret com a víctimes, i potser Ernest Maragall, com a ex-eurodiputat, tot i que encara s’ha de confirmar.
En aquesta visita no es podran reunir finalment amb ningú del CNI, tot i que inicialment havien previst de reunir-se tant amb l’actual directora com amb l’anterior.
Els membres de la missió Pegasus
Els noms de les persones amb qui s’entrevisten els decideix la majoria de diputats de la comissió, en què els grans grups tenen molt de pes: el popular i el socialista, amb una forta presència d’espanyols, a més del grup de Renew, en què hi ha la ponent, Sophie In’t Veld, molt crítica en el seu informe preliminar amb el paper d’Espanya, però en què també hi ha Ciutadans. Els membres de la missió seran la ponent mateixa, el president de la comissió, Jeroen Lenaers (PP europeu), l’eurodiputada d’ERC i vice-presidenta de la comissió, Diana Riba, l’austríac Hannes Heide (grup socialdemòcrates), la polonesa Roza Thun (Renew), l’eslovac Vladímir Bilčík (PP europeu), l’eurodiputat del Front Nacional Gilles Lebreton, la francesa Anne-Sophie Pelletier (l’Esquerra) i els eurodiputats espanyols Juan Ignacio Zoido (PP), Ibán García del Blanco (PSOE) i Jorge Buxadé (Vox).