La missió Insight registra tres grans terratrèmols a Mart

  • El mòdul d'aterratge estudia les ones sísmiques per aprendre més sobre l'interior de Mart

VilaWeb
Redacció
23.09.2021 - 20:58

El mòdul d’aterratge Insight de la NASA va celebrar el seu dia marcià número mil mesurant un dels terratrèmols més grans i duradors que la missió ha detectat. S’estima que va tenir una magnitud de 4,2 i el seu tremolor va durar gairebé una hora i mitja. Aquest és el tercer gran terratrèmol que detecta en un mes: el 25 d’agost, el sismòmetre va detectar dos terratrèmols de magnitud 4,2 i 4,1.

La missió estudia les ones sísmiques per aprendre més sobre l’interior de Mart. Les ones canvien a mesura que viatgen a través de l’escorça, el mantell i el nucli d’un planeta, el que proporciona als científics una manera d’estudiar el que hi ha sota de la superfície. El que aprenguin pot ajudar a explicar com es formen tots els planetes rocosos, inclosa la Terra, així com la Lluna.

Si bé el terratrèmol del 18 de setembre encara es troba en estudi, els científics ja saben més sobre els terratrèmols del 25 d’agost: va succeir a 8.500 quilòmetres de l’Insight, el tremolor més llunyà que el mòdul d’aterratge ha detectat fins ara. Els científics treballen per identificar la font i en quina direcció van viatjar les ones sísmiques, però saben que el terratrèmol es va produir massa lluny com per haver-se originat en el lloc que l’Insight va detectar gairebé tots els terratrèmols importants anteriors: Cerberus Fossae, una regió d’aproximadament 1.609 quilòmetres en la qual la lava podria haver brollat ​​en l’últim milió d’anys.

Una possibilitat particularment intrigant és Valles Marineris, el gran sistema de canons que ha deixat cicatrius en l’equador marcià. El centre aproximat d’aquest sistema de canons és a 9,700 quilòmetres de l’Insight.

Per a sorpresa dels científics, els terratrèmols del 25 d’agost també van ser de dos tipus diferents. El terratrèmol de magnitud 4,2 es va caracteritzar per vibracions lentes de baixa freqüència, mentre que el de 4,1 per les vibracions ràpides d’alta freqüència. El terratrèmol de magnitud 4,1 es va produir molt més a prop del mòdul d’aterratge, només a 925 km de distància.

Aquesta és una bona notícia per als sismòlegs: El registre de diversos terratrèmols amb distàncies i tipus d’ones sísmiques diferents proporciona més informació sobre l’estructura interna d’un planeta. De fet, aquest estiu, els científics de la missió van utilitzar dades de terratrèmols anteriors per detallar la profunditat i el gruix de l’escorça i el mantell de la planeta, així com la mida del seu nucli fos.

Malgrat les seves diferències, els dos terratrèmols d’agost tenen una cosa en comú: ambdós van succeir durant el dia, el període més ventós i sorollós a Mart. El sismòmetre de l’Insight generalment detecta terratrèmols a la nit quan el planeta es refreda i els vents són baixos. Però els senyals d’aquests terratrèmols van ser prou grans per superar qualsevol soroll causat pel vent.

 

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor