19.03.2022 - 17:17
|
Actualització: 19.03.2022 - 18:17
El Ministeri de Defensa rus ha informat aquest matí que ha atacat l’oest d’Ucraïna amb míssils hipersònics Kinzhal. Segons el portaveu, Igor Konaxenkov, l’arma s’ha fet servir per destruir un dipòsit subterrani de munició per a avions de l’exèrcit ucraïnès al poble de Deliatin, a la regió d’Ivano-Frankivsk, que fa frontera amb Romania (membre de l’OTAN).
D’ençà del començament de la invasió d’Ucraïna, el 24 de febrer passat, és la primera vegada que l’exèrcit rus fa servir aquesta mena d’armes. Però, què és un míssil hipersònic Kinzhal? Aquests míssils balístics es van afegir a l’arsenal rus el 2017 i s’han provat abans a la guerra de Síria.
De fet, a principi de febrer, abans de la invasió, van córrer uns quants rumors que el Kremlin havia equipat caces MiG-31 amb míssils Kinzhal a la base militar de Txerniakhovsk, situada a l’enclavament rus de Keliningrad, envoltat per Lituània i Polònia.
Els míssils Kinzhal es poden instal·lar en caces MiG-31 i en bombarders Tu-22M3, tot i que l’any passat el Kremlin va dir que també n’havia fet llançaments satisfactoris en una fragata a la mar Blanca. Aquests míssils tenen un radi d’acció d’uns dos mil quilòmetres i tenen una velocitat deu vegades superior a la del so.
Més enllà de la velocitat, la seva maniobrabilitat els fa molt difícils d’interceptar per part de les defenses antiaèries. Així mateix, els sensors que incorpora el míssil el fan extremadament precís en els impactes. A més poden equipar-se amb una ogiva nuclear si es considera necessari.