18.07.2019 - 16:00
|
Actualització: 18.07.2019 - 16:10
La policia italiana va decomissar dilluns un arsenal de guerra en una ràtzia antiterrorista contra simpatitzant de l’extrema dreta al nord del país. L’operació és el resultat d’una investigació a ciutadans italians que haurien lluitat amb els rebels pro-russos contra soldats estatals la zona del Donbass, a Ucraïna. Del material intervingut el més sorprenent no van ser ni els fusells d’última generació ni les pistoles, sinó un míssil Matra Super 530F aire-aire de l’exèrcit de Catar, sense càrrega explosiva però en perfecte estat, segons va indicar el cos italià.
Ara bé, Catar afirma que el míssil forma part d’un arsenal més ampli que es va vendre fa més de vint anys a un tercer país ‘amic’. En declaracions a la televisió Al Jazeera, el portaveu del Ministeri d’Afers Exteriors qatarí, Lolwah Alkhater, va dir ahir que ‘les autoritats de Qatar han començat immediatament una investigació juntament amb les respectives autoritats italianes i les autoritats d’una altra nació amiga a la qual el míssil Matra va ser venut fa 25 anys’.
Alkhater va detallar que el míssil formava part d’un acord que incloïa la venda de quaranta d’aquests míssils ‘a una nació amiga que desitja no ser anomenada en aquest punt de la investigació’. Precisament aquestes paraules han fet que pàgines web especialitzades en l’àmbit militar hagin identificat quina podria ser aquesta nació amiga: Espanya.
La pista espanyola
El 1994 Espanya va comprar 13 avions de combat Mirage F1 de segona mà a Catar. L’acord incloïa una quarantena de míssils Super 530 com l’intervingut a Itàlia. El 1996 l’exèrcit espanyol inicià un programa de modernització que deixava fora de servei els avions comprats al Golf dos anys abans. Sorgeix doncs el dubte: podria ser que un dels míssils Martra acabés al mercat negre al llarg del procés de desmantellament de les aeronaus i el seu armament?
El govern de Madrid ho nega. En declaracions al web Defensa.com, el Ministeri de Defensa espanyol afirma que ‘els quaranta míssils adquirits a Qatar van ser desmilitaritzats en la seva totalitat per l’exèrcit de l’aire espanyol. Afegeix que ‘és responsabilitat de les autoritats italianes determinar, vistes les proves, el vertader origen del míssil. També recorda que es van fabricar més de 4.000 unitats d’aquest míssil per part de l’empresa francesa Matra i que més de deu forces aèries en van disposar.