14.10.2020 - 09:36
Avui fa un any que el Tribunal Suprem espanyol va dictar la sentència contra el procés, que condemnava els presos polítics a penes de fins a tretze anys de presó. La decisió judicial va suposar un terrabastall polític i social que va desembocar en grans protestes arreu del país. Un any després, els presos han volgut recordar el 14 d’octubre de 2019 amb diversos missatges.
Catalunya, un any després de la sentència contra el procés
Oriol Junqueras, que fou condemnat a tretze anys per sedició i malversació, ha piulat que la sentència ‘portava els nostres noms però sentenciava a tot un país’. En aquest sentit, el president d’ERC assegura que ‘continuen forts, ferms i més convençuts que mai. Persistirem fins al final”.
Avui fa un any d'una sentència que portava els nostres noms però que sentenciava a tot un país. Seguim forts, ferms i més convençuts que mai. Persistirem fins al final, fins a la #RepúblicaCatalana! Fins a la victòria!
— Oriol Junqueras 🎗️ (@junqueras) October 14, 2020
Jordi Sànchez, que fou condemnat a nou anys per sedició, ha recordat que fa tres anys que és a la presó. ‘Mai unes urnes havien fet tanta por a un estat que es diu democràtic’, ha piulat. L’ex-president de l’ANC, ha assegurat que el Suprem, en nom de Felipe VI, vol escarmentar tot el país amb les condemnes de presó. ‘El país, però, resisteix per guanyar la independència’, conclou.
Fa 1 any de la sentència de l’1-O, però 3 anys que estem empresonats. Mai unes urnes havien fet tanta por a un Estat que es diu democràtic. El Suprem, en nom del Rei, va voler escarmentar tot un país amb la nostra presó. El país, peró, resisteix per guanyat la independència. pic.twitter.com/ygIbDqAahl
— Jordi Sànchez (@jordisanchezp) October 14, 2020
Jordi Cuixart, que fou condemnat a nou anys per sedició, ha afirmat que la sentència ‘va desemmascarar el pànic de l’estat a la dissidència polític’. En aquest sentit, el president d’Òmnium diu que, un any després, els presos continuen ‘dempeus per l’amnistia i l’autodeterminació’.
El 14-O no va acabar res. La sentència va desemmascarar el pànic de l’Estat a la dissidència política i un any després seguim dempeus per l’amnistia i l’autodeterminació. Visca Catalunya lliure! #HoTornaremAFer pic.twitter.com/m4NlRJROnt
— Jordi Cuixart (@jcuixart) October 13, 2020
Carme Forcadell, que fou condemnada a onze anys i mig per sedició, ha assenyalat que és a la presó per haver permès un debat i una votació sobre la independència de Catalunya. ‘Sempre defensaré que en un parlament s’ha de parlar de tot, l’únic límit a la democràcia ha de ser el respecte a la persona i als drets humans’, conclou la presidenta del parlament.
11 anys i 6 mesos de presó per permetre un debat i votació sobre la independència de Catalunya…
Sempre defensaré que en un Parlament s'ha de parlar de tot, l'únic límit a la democràcia ha de ser el respecte a la persona i als drets humans.— Carme Forcadell (@ForcadellCarme) October 14, 2020
Dolors Bassa, que fou condemnada a dotze anys per sedició i malversació, ha recordat que el 14 d’octubre va ser ‘un dels dies més difícils de la meva vida. Impotència i ràbia, convertida més tard en fermesa’.
Fa un any que em posàren a les mans la sentència que em condena a 12 anys de presó. Un dels dies més difícils de la meva vida. Impotència,ràbia…. convertida més tard en fermesa .#llibertatpresesiexiliades. #republicacatalana #1doctubre . pic.twitter.com/G6MLYhHhoQ
— Dolors Bassa (@dolorsbassac) October 14, 2020
Joaquim Forn, que fou condemnat a deu anys i mig per sedició, ha assegurat que malgrat fer un any de la sentència, ell fa pràcticament tres anys que és empresonat. ‘Em mantinc fidel als meus ideals i segueixo lluitant per la llibertat de Catalunya, la democràcia i la justícia’, ha piulat.
Un any de la sentència. 35 mesos de presó.
Com ja vaig dir en el meu al·legat final davant el Tribunal Suprem: "em mantinc fidel als meus ideals i segueixo lluitant per la llibertat de Catalunya, la democràcia i la
justícia".— Joaquim Forn (@quimforn) October 13, 2020
Josep Rull, que fou condemnat a deu anys i mig per sedició, assegura que després de 968 dies de presó continua convençut que ‘no ens rendirem mai’. En aquest sentit, el conseller afirma que ‘l’esperança és més poderosa que la por’.
Un any després de la sentència de la infàmia i de 968 dies de presó, m’hi reafirmo:
No ens rendirem. Mai.
Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d’aquest poble. Sempre.
Perquè l’esperança és més poderosa que la por.
— Josep Rull i Andreu 🎗 (@joseprull) October 14, 2020
Raül Romeva, que fou condemnat a dotze anys per sedició i malversació, ha recordat que el 14 d’octubre el Suprem va fer el tràmit de publicar la resolució judicial perquè ‘ja feia mesos que ens havien sentenciat’. Així mateix, el conseller assegura que ‘la repressió referma la victòria que vindrà’.
Raül: "Ja feia mesos que ens havien sentenciat preventivament, però aquell 14 d'octubre van publicar el tràmit. Estan convençuts d'haver-nos anul·lat, però passarà el temps i de tot això només en quedaran les conviccions. La repressió referma la victòria que vindrà."
— Raül Romeva i Rueda (@raulromeva) October 14, 2020
Finalment, Jordi Turull, que fou condemnat a dotze anys per sedició i malversació, ha escrit un article a El Punt/Avui, en el qual recorda com la sentència es va filtrar abans als mitjans. ‘Va ser més una confirmació que no pas una notificació’, escriu abans de dir que la sentència és una estratègia política d’estat per abatre per la via penal ‘allò que no aconseguien per la via pacífica i democràtica de les urnes’.
Avui fa un any que ens van confirmar la sentència. A @elpuntavui publico “Encenguem una espelma”https://t.co/2iZ6Gdy9TY
— Jordi Turull i Negre (@jorditurull) October 14, 2020