Miratge als jardins de la Moncloa

  • El diàleg ja té mètode, però no entra en continguts, en una primera reunió en què el govern espanyol continua sense presentar cap proposta *** El Consell vol que els ports inverteixin els beneficis en el seu entorn *** El parlament reclama d'adaptar el plus d'insultaritat al cost real de la vida a les Illes

VilaWeb

Text

Pere Martí

26.02.2020 - 21:15
Actualització: 26.02.2020 - 23:37

TEMA DEL DIA
Raspall.
Tarradellas deia que a Madrid tenien un raspall reservat als catalans. Quan un president o un representant del govern de Catalunya arriba a la Moncloa o a un ministeri, amb la por de no ser ben rebut, ràpidament són raspallats i tractats amb exquisidesa per estovar-los i fer-los receptius a totes les ofertes, per més ruïnoses que siguin, o negar-los les propostes amb un somriure. La rebuda que Pedro Sánchez ha fet a la delegació catalana de la taula del diàleg, amb passejada bucòlica pels jardins de la Moncloa inclosa, vol forçar una imatge plàcida i agradable de la reunió. Normalment, els presidents espanyols reben les visites a la porta de la Moncloa i, a tot estirar, baixen les escales, com a gest de simpatia. Avui Sánchez ha anat fins al jardí, per allargar ostensiblement la cerimònia de benvinguda i dissimular que la reunió no tenia ni tan sols agenda compartida.

Torra portava a l’esquena l’últim ganivet clavat per la fiscalia, que demana al Tribunal Suprem que el condemni sense ni tan sols escoltar-lo, cosa que n’acceleraria la inhabilitació. Mentre enfilaven cap a la sala de reunions, s’ha vist Miquel Iceta, darrere un arbre, llançant globus sonda com ara el d’introduir en la reforma del codi penal el delicte d’atemptat contra la constitució, casualment una setmana després d’haver-ho demanat el sinistre fiscal Javier Zaragoza, el del judici als dirigents independentistes. Si el PSOE ho acaba descartant, semblaran moderats i dialogadors. Però si han de ‘suavitzar’ el delicte de sedició per la pressió del govern català, ja tenen una altra barbaritat per a incloure al codi penal perquè la dreta no els acusi de trair Espanya. Un esforç inútil perquè, per la dreta espanyola, la reunió sola ja és un delicte de traïció, i Pablo Casado ja ha aprofitat l’avinentesa per equiparar l’independentisme amb el coronavirus, demostrant una vegada més manca d’escrúpols.

La pompa de la cort ha anat acompanyada d’una reunió llarga, d’entrada perquè hi han intervingut la majoria dels quinze presents. Hi faltava Pablo Iglesias, víctima d’una amigdalitis; i José Luís Ábalos ha hagut d’anar-se’n poca estona després de començar. Però a la taula hi ha quinze persones. Després de tres hores, un comunicat conjunt que estableix un mètode per a la taula de diàleg i reitera que si s’arriba a cap acord, serà dins la seguretat jurídica, un terme que ja sortia a l’acord de Pedralbes de desembre del 2018  i que evita d’esmentar la constitució. El mètode és una reunió cada mes, que implica una acceleració del diàleg, sense presidents i vicepresidents, i després una de semestral novament plenària.

Però, més enllà del mètode, el govern espanyol no ha volgut entrar en continguts. La part catalana no s’ha deixat enlluernar per la pompa de la Moncloa i ha reiterat la voluntat de pactar un referèndum d’autodeterminació i una amnistia. Ara, tal com ha explicat el president Quim Torra en acabar, no ha obtingut resposta del govern espanyol, que no hi ha presentat cap alternativa. L’executiu de Pedro Sánchez ha intentat que la taula discutís temes sectorials, però la part catalana ha derivat aquests temes autonòmics a la comissió bilateral Generalitat-estat. En la conferència de premsa posterior, la ministra María Jesús Montero ha insistit en l’anomenada ‘Agenda del retrobament’ com a full de ruta de les converses, que és una llista de quaranta-una competències autonòmiques. I ha reiterat que l’autodeterminació no ha d’evitar de parlar d’altres coses, sense precisar quines. Aquí es manté una discrepància clara sobre l’agenda temàtica que s’ajorna per a reunions futures. ‘Si es resolen els 41 punts, el conflicte català continua’, han explicat a Vilaweb fonts presents a la reunió.

Ara com ara, totes dues parts valoren positivament la reunió perquè encara no s’ha entrat a parlar de continguts i s’han conjurat a aïllar la taula del calendari electoral català i de la discussió del pressupost, tot i que el PSOE pressiona ERC perquè hi voti a favor. La fotografia d’avui a la Moncloa és un reconeixement a l’independentisme català, perquè s’estableixen les bases d’una negociació bilateral, però la manca de continguts és un interrogant sobre l’efectivitat de la taula. La que va sorgir de Pedralbes va durar dos mesos. No és difícil de superar-ho. Però de moment hi ha més continent que contingut.

MÉS QÜESTIONS
El Consell vol que els ports inverteixin els beneficis en el seu entorn.
El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha reclamat que la llei de ports de l’estat espanyol obligui els que tenen beneficis a destinar-ne un percentatge a inversions sostenibles en la seva àrea d’influència. Els recursos s’haurien de distribuir d’acord amb els ajuntaments de l’entorn. Arcadi España ha llançat aquesta proposta durant el Fòrum Europa – Tribuna Mediterrània, aprofitant la presència del nou president de Ports de l’Estat, Francisco Toledo. El conseller ha assenyalat que els ports són fonamentals per a l’ocupació, però han de continuar avançant cap a la sostenibilitat i millorar la relació amb l’entorn. Ha explicat que treballen al port de València per ajudar els camions a modernitzar la flota progressivament i a reduir les emissions contaminants. España considera que les renúncies de l’Autoritat Portuària de València (APV) a allargar el dic d’abric i a augmentar el dragatge del canal d’accés a la futura terminal nord de contenidors són dues bones notícies perquè demostren que el port de València ha sabut escoltar. Sigui com sigui, el conseller sosté que correspon als tècnics de valorar si amb aquests canvis continua essent necessària una nova declaració d’impacte ambiental (DIA).

El parlament reclama d’adaptar el plus d’insultaritat al cost real de la vida a les Illes. El ple de parlament ha acordat de demanar al govern que reivindiqui davant l’estat espanyol una actualització de la indemnització compensatòria per residència per als treballadors públics i agents de les forces de seguretat, amb l’objectiu d’adaptar-lo al cost real de la vida a les Balears. És una proposició no de llei presentada per Ciutadans, que ha obtingut el suport majoritari de la cambra. També es demana d’incloure aquesta indemnització en el Règim Especial de les Balears (REB). Ciutadans ha recordat que aquest plus oscil·la entre 50 i 100 euros, a tot estirar, i considera que hi ha un greuge comparatiu amb les Canàries, Ceuta i Melilla, on és superior. En virtut del text aprovat, el ple demana d’incloure aquesta indemnització en el REB sempre que el govern en sàpiga el cost efectiu i que no computi en la dotació inicial del factor d’insularitat previst. També reclama que es tingui en compte la doble i triple insularitat que ha de ser compensada i emparada pel REB. S’han acceptat dues esmenes del PSIB i d’Unides Podem però no la de Més, que demanava mesures per a garantir el dret dels residents a les Balears a ser atesos en llengua catalana. La diputada Joana Aina Campomar ha proposat d’implantar un plus de plurilingüisme per fomentar que els agents de les forces de seguretat utilitzin el català.

Perpinyà es prepara per acollir una mobilització històrica. Perpinyà es prepara per a una de les mobilitzacions més grans que hagi vist mai, amb l’acte polític del president Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí de dissabte, 29 de febrer, a Perpinyà. El Consell per la República ha anunciat que ja hi havia 583 autocars i 525 caravanes. Tot plegat fa preveure que a Perpinyà hi arribaran entre 70.000 i 100.000 persones aquest cap de setmana. Serà la primera manifestació multitudinària organitzada pel Consell per la República. La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, ha dit que els autocars confirmats ja superen de llarg les mobilitzacions que ha organitzat l’ANC aquests darrers dos anys fora del Principat. Tant la d’Estrasburg del juliol, quan es van omplir 77 autocars, com la de Brussel·les del desembre del 2017, amb 214, com la de Madrid durant el judici del Suprem, amb 421. L’acte polític començarà a les 12.00 al Parc de les Exposicions però a les 8.00 ja hi obriran les portes al públic, atesa la complexitat de fer accedir el volum de participants que s’hi preveu. Com que l’acte serà en un recinte tancat, la gent que hi vulgui entrar haurà de passar per uns controls de seguretat previs.

La XIFRA
900 comptes falsos van fer campanya contra l’independentisme a Twitter. Sembla que anaven vinculats a Societat Civil Catalana. L’origen d’aquests comptes està en l’entramat d’empreses que pengen de Nicestream, vinculada a I3 Ventures, la companyia que el Barça va contractar per monitorar les seves xarxes socials i llançar missatges contra els rivals del president del club, Josep Maria Bartomeu.

TAL DIA COM AVUI
El 26 de gener de 2001 el mul·là Omar, líder dels talibans de l’Afganistan, autoritzà la destrucció de relíquies històriques i religioses del país. Entre les obres enderrocades hi ha els Budes de Bamian (segle VI) el més gran dels quals feia 53 metres d’alçària.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor