Miquel Roca sobre Catalunya: “Crec, desitjo i estic convençut que la sang no anirà al riu”

  • L'advocat i un dels pares de la Constitució Miquel Roca ha afirmat aquest dimarts en ser preguntat per la seva visió del conflicte català que creu, desitja i està "convençut" que "la sang no arribarà al riu", encara que ha reconegut que "hi ha certament una situació conflictiva". "Jo sóc un defensor de la Constitució", ha afegit.

VilaWeb
Redacció
18.07.2017 - 15:31

VALÈNCIA, 18 (EUROPA PRESS)

L’advocat i un dels pares de la Constitució Miquel Roca ha afirmat aquest dimarts en ser preguntat per la seva visió del conflicte català que creu, desitja i està “convençut” que “la sang no arribarà al riu”, encara que ha reconegut que “hi ha certament una situació conflictiva”. “Jo sóc un defensor de la Constitució”, ha afegit.

Així s’ha pronunciat Roca a València, on ha assistit als cursos d’estiu organitzats per la Universitat Catòlica de València per reflexionar sobre la presumpció d’innocència i els judicis paral·lels.

Preguntat pels mitjans sobre la seva opinió sobre un procés revisionista de la Carta Magna, ha assenyalat que “tota generació té dret a participar en un procés de revisió constant de l’ordenament jurídic” i, per tant, “cal estar oberts a la reforma”, encara que això sí, “sabent de què va, cap a on es va”, perquè “iniciar un procés de reforma per la reforma sempre acostuma a acabar malament”.

Roca ha indicat que els ponents de la Constitució van ser “uns escribidors, en termes de Vargas Llosa”, perquè era la societat la que deia el que havien d’escriure. Ara, ha agregat, “existeix potser més desig de reforma que concreció sobre el contingut de la reforma” però quan s’arribi a aquest punt, “per a això està”.

“Lògicament sóc defensor de la Constitució, va ser un procés molt important i molt reeixit des del punt de vista de l’establiment de les institucions democràtiques i el règim de llibertat i convivència. Cal preservar-la i aquest és el meu compromís”, ha agregat.

LA PRESUMPCIÓ D’INNOCÈNCIA “NO EXISTEIX”

D’altra banda, sobre el contingut del curs, ha explicat que l’objectiu és debatre sobre la influència que els judicis paral·lels poden tenir en la presumpció d’innocència i “de quina manera poden influir en la independència del poder judicial”.

En ser preguntat si considera que es respecta la presumpció d’innocència a Espanya, el també advocat de la infanta Cristina ha assegurat: “Jo crec que que no es respecta”.

Ha explicat que a Espanya “la tradició inquisitorial va ser molt forta i es va haver de lluitar molt per substituir la presumpció de culpabilitat per la d’innocència” i va ser “una gran victòria de l’Estat de Dret i, sobretot, de les classes populars”.

“ÉS MÉS CÒMODE” LA PRESUMPCIÓ DE CULPABILITAT

Roca ha incidit que “molt sovint es pensa que la presumpció d’innocència és una espècie de privilegi de les classes elitistes” però, per contra, “les classes populars havien de defensar-se enfront de la presumpció de culpabilitat que generava el poder feudal”.

Per això, considera que “la presumpció d’innocència té en Espanya dificultats per prosperar, perquè en principi és més còmode, gairebé més gratificant entre cometes, presumir que aquell és culpable i ja es veurà, però d’entrada la culpabilitat té més agraïments”.

CONVIURE EN UNA SOCIETAT MEDIÀTICA

Preguntat sobre quins factors o agents considera culpables d’aquest judici públic, ha indicat que cal aprendre a conviure en una societat mediàtica perquè ara “la pressió dels mitjans en l’exercici de la seva llibertat d’informació genera unes tensions que són noves”.

Això fa que de vegades sigui “molt difícil trobar el punt d’equilibri és molt complicat”. Per a Roca, preservar la presumpció d’innocència no requereix només dir-ho, sinó “una actitud molt exigent i constant en defensa d’un valor fonamental per a un Estat de Dret”.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor