24.11.2019 - 11:50
|
Actualització: 24.11.2019 - 15:48
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha defensat en una entrevista a Rac 1 que cal ‘flexibilitzar’ l’aplicació de la immersió lingüística del català a les escoles segons la realitat de cada zona. ‘On calgui més català, l’hi posarem; on calgui més castellà, l’hi posarem; i posarem més anglès a tot arreu. Quin problema hi ha?’, ha preguntat Iceta. Segons el dirigent dels socialistes catalans, en alguns entorns de l’àrea metropolitana hi falta català mentre que en altres zones ‘el castellà té marge de millora’.
També ha tret importància a l’avís del secretari general d’Units per Avançar, Ramon Espadaler, que amenaça de trencar amb el PSC si s’altera el model actual que considera un ‘pilar fonamental del catalanisme polític’. Per a Iceta, no hi ha cap problema perquè el PSC no ha dit que vulgui ‘acabar’ amb la immersió i troba bé que Units digui que no volen tocar res del model.
Segons l’esborrany de la ponència que es debatrà al desembre en el pròxim congrés de PSC, el pacte lingüístic a Catalunya ‘s’ha trencat per la instrumentalització que n’han fet els nacionalismes de la llengua’, reflexió que Iceta ha reiterat dient que ‘part de l’independentisme ha instrumentalitzat el català’.
D’altra banda, reivindicat com un èxit de l’esquerra el model d’immersió lingüística i ha lamentat que a Catalunya ‘massa sovint els debats polítics es plantegen en termes gairebé teològics, dogmàtics i no pràctics’. ‘L’objectiu -ha resumit Iceta- és el ple domini de dues llengües, no és la immersió’
Negociacions amb ERC
Pel que fa a les condicions d’ERC per a permetre la investidura de Pedro Sánchez, que inclou una taula de negociació entre governs per resoldre el conflicte polític, Iceta ha dit que ja existeix una taula bilateral en referència a la comissió bilateral Estat-Generalitat. Així i tot, no ha tancat la porta perquè es faci ‘la taula que convingui’, ja que, segons Iceta, si es vol diàleg ‘trobar el mecanisme per fer-lo possible ha de ser senzill’.
Tanmateix, Iceta ha posat en dubte el paper que pugui tenir el president de la Generalitat, Quim Torra, en aquesta taula de negociació i ha qüestionat que sigui la persona més adequada per ‘trencar el gel’ tenint en compte que aposta per la ‘confrontació’. Així i tot, ha admès que cada partit o institució tria els interlocutors i, segons ha defensat, l’altra part els ha de reconèixer.
Una altra de les condicions d’ERC és que no es posin condicions a la negociació. Sobre aquesta qüestió, Iceta accepta que es pugui parlar de tot però també avisa que el debat sobre l’autodeterminació s’acaba ‘molt ràpid’ perquè la resposta és ‘no’. Davant d’aquesta situació, Iceta ha preguntat a ERC si ‘en benefici d’un objectiu renunciarà als avenços possibles que millorarien la qualitat de vida dels catalans i les perspectives del país’.
Descarta de ser ministre espanyol
Iceta ha tornat a descartar que pugui ser ara ministre del futur govern espanyol perquè creu que, en aquests moments, el seu lloc és al capdavant del PSC i ser el cap de llista a les pròximes eleccions al parlament. En aquest sentit, ha afegit que el partit ha fet un ‘esforç molt gran’ per a promoure la seva candidatura a la presidència de la Generalitat.
Torra li respon
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha considerat una irresponsabilitat les paraules d’Iceta. ‘És una irresponsabilitat tan grossa!’, ha replicat Torra a través del seu compte de Twitter.