Els ministres de Finances de la UE confien d’assolir un acord al juny per fixar un impost del 15% a les multinacionals

  • Els estats membres també coincideixen a donar suport financer a Ucraïna, però falta definir quina fórmula es farà servir

VilaWeb

Redacció

24.05.2022 - 18:42
Actualització: 24.05.2022 - 22:55

Els ministres de Finances de la Unió Europea –l’Ecofin- confien que s’assolirà un acord el mes de juny per tirar endavant la proposta de fixar un impost mínim del 15% a les multinacionals. Així ho ha anunciat el ministre d’economia i finances francès, Bruno Le Maire, en la conferència de premsa posterior a la reunió de l’Ecofin feta avui a Brussel·les. Segons Le Maire, els diferents estats membres “no estan lluny de trobar la fórmula adequada per arribar a un consens”, després del vet de Polònia sobre la norma. Per altra banda, tots els ministres han manifestat la seva opinió favorable a oferir suport financer a Ucraïna, tot i que encara falta definir quin instrument s’utilitzarà.

Respecte a la fixació d’un impost mínim del 15% per a les empreses, el ministre de finances francès ha reconegut que els debats amb Polònia encara són intensos, però s’ha mostrat optimista de cara a la pròxima reunió de l’Ecofin, prevista pel 17 de juny. Les exigències de Polònia són d’aplicar simultàniament els dos pilars que contempla la norma, que consisteixen en la introducció del mateix impost i la introducció d’un gravamen específic sobre companyies de l’entorn digital.

En línia amb les declaracions de les últimes setmanes, La Maire ha recalcat que és molt difícil establir un vincle jurídic entre els dos pilars, ja que el segon es regirà per un tractat internacional que encara s’ha de tancar. No obstant això, el ministre francès ha insistit que s’estan fent tots els esforços perquè aquest vincle existeixi almenys en l’àmbit polític.

Ajudes a Ucraïna

Pel que fa a les ajudes a Ucraïna, el suport dels 27 a aquesta mesura és unànime. Segons ha informat el vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, els estats membres han donat llum verda tant a l’eliminació dels aranzels sobres les importacions d’Ucraïna –aprovada aquest mateix dimarts pel Consell- com a la injecció de nou mil milions d’euros a l’economia ucraïnesa proposada per la Comissió Europea.

Si bé l’objectiu de Brussel·les és que el primer desemborsament es produeixi abans de les vacances d’estiu, els ministres encara han de definir si les ajudes arribaran a través de préstecs –i sota quines condicions- o ajudes directes.

Suspensió de les regles de deute i dèficit

En línia amb les declaracions de l’eurocomissari d’Economia, Paolo Gentiloni, els ministres de finances de la UE també han avalat la suspensió de les regles de deute i deure fins al 2023. “No cometrem el mateix error de fa quinze anys”, ha remarcat Le Maire. No obstant això, Dombrovskis ha insistit que els estats mantindran una estratègia “prudent” davant un escenari marcat per la incertesa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor