29.08.2022 - 15:20
|
Actualització: 29.08.2022 - 17:39
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha defensat una reforma del mercat elèctric a Europa, després d’haver assenyalat que es va dissenyar “per a altres circumstàncies” i que és darrere dels preus desorbitats que es paguen en el context de la guerra d’Ucraïna, en haver lligat el preu del gas al d’altres energies. “Ara treballem en una intervenció d’emergència i una reforma estructural del mercat elèctric.”
Els ministres d’Energia de la Unió Europea es reuniran de manera extraordinària a Brussel·les el 9 de setembre per abordar l’escalada dels preus. Ho ha anunciat avui Jozef Sikela, ministre d’Indústria i Comerç de la República Txeca, que aquest semestre té la presidència rotatòria del Consell. “Hem d’arreglar el mercat energètic. La solució en l’àmbit de la Unió Europea és la millor que tenim”, ha assegurat Sikela en l’anunci de la trobada extraordinària.
En una intervenció a la cimera estratègica de Bled, a Eslovènia, Von der Leyen ha demanat de tallar tota dependència energètica amb Moscou i ha proposat una defensa més gran de la democràcia com a resposta d’Europa a la invasió d’Ucraïna. Ha reclamat una resposta europea al “xantatge” energètic rus en plena escalada de preus de l’energia. “L’era dels combustibles fòssils russos a Europa s’ha acabat i alliberar-nos del xantatge ens portarà més poder per a defensar l’ordre global”, ha exposat.
A més, ha subratllat que Europa ja treballa per tallar aquests llaços amb l’energia russa “a la velocitat de la llum” i diversificar els proveïdors d’hidrocarburs, i ha recordat que enguany el subministrament de gas des d’altres països diferents de Rússia ha incrementat en 31.000 milions de metres cúbics.
També ha destacat els plans per a retallar la demanda de gas a la UE, millorar la capacitat d’estalvi i augmentar les reserves entre els vint-i-set. Tot això amb la vista posada en el fet que Europa “estigui preparada per a una potencial alteració del gas rus”.
Ha insistit que la millor manera d’eliminar aquesta dependència és accelerant la transició verda i promovent les energies renovables. “Cada quilowatt d’electricitat que Europa genera d’energia solar, eòlica, hidràulica, biomassa, geotèrmica o d’hidrogen verd ens fa menys dependent del gas rus.”