26.11.2023 - 17:14
|
Actualització: 27.11.2023 - 09:44
El ministre de Transports i Mobilitat Urbana espanyol, Óscar Puente, ha dit que hi havia casos de lawfare a l’estat espanyol. Ha explicat que alguns eren d’intensitat alta i uns altres de baixa, però ha considerat que negar-ho era un gest de cinisme.
En una entrevista a Eldiario.es, Puente ha posat d’exemple de lawfare el patit per la delegada del govern espanyol per a la Violència de Gènere, Vicky Rosell. Va deixar la política després de ser imputada per la seva actuació com a jutgessa en un cas que va ser finalment sobresegut i que va derivar en la condemna del jutge instructor per prevaricació, suborn i falsedat.
“És un cas de lawfare de llibre, però n’hi ha uns altres de menor intensitat que són molt clars també i que han passat en aquest país”, diu. Puente no respon si la investigació per terrorisme al president Carles Puigdemont també n’és un: “Ja ho veurem. Crec que el procediment no ha fet tot el recorregut fins al final.”
Ha dit que el govern espanyol no establiria pas instruments de revisió de sentències, alhora que ha defensat el dret dels polítics de ser crítics amb algunes decisions judicials i de ser-ho també sobre la base de fets objectius i d’una certa revisió de les decisions i de com han estat preses.
“Les imatges dels jutges i fiscals amb toga a la porta del jutjat em semblen inassumibles”, ha dit. A més, creu que els jutges exageren quan diuen que es posa en risc la independència judicial amb la llei d’amnistia, i apunta que no es van exclamar pas tant quan un polític del PP va dir que controlarien la sala segona del Tribunal Suprem espanyol per la porta del darrere.
A més, Puente defensa la figura del mediador internacional en el diàleg amb l’independentisme català amb l’argument que és coherent amb una situació de molta desconfiança, tot i que creu que no serà necessari perquè diu que el PSOE complirà els acords sense necessitat de verificació.