La mina de petroli de Guardiola de Berguedà tornarà a obrir a la tardor després de quatre anys tancada

  • La mina de Riutort és una de les poques mines subterrànies de petroli que hi ha al món i és l'única visitable del país

VilaWeb

ACN

08.08.2021 - 09:48
Actualització: 08.08.2021 - 11:54

La mina de Riutort, a Guardiola de Berguedà, és una de les poques mines subterrànies de petroli que hi ha al món i és l’única visitable del país. Són 380 metres de galeries excavades directament a la roca, a pic i pala, a principi del segle XX, i representen un testimoni de la revolució industrial a la comarca. Després de quatre anys tancada a causa d’unes esllavissades, tornarà a obrir al públic a la tardor amb la seguretat reforçada. Les obres, que han costat prop de 75.000 euros, s’han allargat durant mig any i han consistit a instal·lar unes malles al sostre i a les parets per evitar la caiguda de rocs. També s’ha renovat la il·luminació i s’hi han muntat unes tanques per evitar que els turistes malmetin la mina.

La mina de petroli de Riutort es va començar a explotar l’any 1905, però encara ara es pot veure com el petroli regalima per les roques. A les galeries també es poden trobar restes de l’activitat minera que s’hi va desenvolupar com, per exemple, vagonetes de l’època, que servien per a traslladar el petroli fins als forns de destil·lació. Fins el 2017, més de 40.000 persones havien visitat aquest singular espai, on també s’havien fet tasts de vi i concerts. El batlle de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, explica que, amb la reobertura, el municipi recuperarà un dels elements més excepcionals.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Les galeries, un bon hàbitat per a lirons i ratpenats

Tot i la reobertura de la mina, l’accés a una de les galeries es mantindrà tancada al públic perquè a l’interior viu una colònia de ratpenats en perill d’extinció. A la mina també viuen uns altres animals, com ara lirons, i s’hi ha trobat la presència d’un bacteri que s’alimenta de petroli. Aquesta singularitat obre diverses investigacions per veure com pot ajudar a eliminar vessaments al mar. La principal dificultat és que, en aquest cas, el bacteri es troba en aigua dolça i a una temperatura constant.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor