09.08.2024 - 21:40
Aquest cap de setmana serà un dels millors moments de l’estiu per a contemplar els Perseids. També coneguts popularment per “llàgrimes de sant Llorenç”, acostumen a aparèixer amb més intensitat pels volts del 10 d’agost, dia en què se celebra aquest sant. Tot i que el fenomen va començar cap al 17 de juliol, enguany es faran especialment visibles entre l’11 i el 13 d’agost, sobretot el 12 a la nit i el 13 a la matinada. És un dels fenòmens astronòmics més espectaculars de l’any. El caràcter fugaç de les cues dels meteors en fa encara més especial l’observació. Es poden contemplar de qualsevol punt del planeta, i hem fet un recull dels millors llocs del país on podem anar a veure la pluja d’estels.
Per a contemplar els Perseids és cabdal de fugir de la contaminació lumínica i cercar un cel ben fosc. Per això, al País Valencià es recomanen les comarques de l’interior, com ara la Canal de Navarrés, els Serrans, el Racó, la Plana d’Utiel-Requena i els Ports. En concret, el parc natural de la Tinença de Benifassà és un dels millors indrets per a observar-los.
Alguns pobles d’aquestes comarques han aconseguit la denominació de Reserva Starlight, és a dir, zona certificada amb condicions adequades per a l’observació astronòmica. En són exemples Ares dels Oms, Toixa, Titaigües, Xelva i Benaixeve, als Serrans. En aquella àrea hi ha uns quants observatoris, com ara l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València.
Al Principat, el millor indret per a veure la pluja d’estels és al Parc Astronòmic del Montsec, que té un certificat internacional de qualitat nocturna. Tanmateix, també hi ha bona visió a la serra de la Mussara, a les muntanyes de Prades, al cap de Creus i Cadaqués o en les vetllades que s’organitzen en observatoris com ara el Fabra i el Cosmocaixa a Barcelona, al centre Món Natura Pirineus i els de Castelltallat, Albanyà i Batet de la Serra.
Finalment, a les Illes, es destaca el nord d’Eivissa –Cala d’Hort, les platges de Comte, el pou del Lleó i el pla de Corona–; a Mallorca, la costa nord i la serra de Tramuntana; i Menorca, que també és una Reserva Starlight.
Quina és la millor manera de veure la pluja d’estels?
No cal tenir cap telescopi ni prismàtics per a veure els Perseids, atès que es poden observar fàcilment a ull nu. La clau és cercar un lloc fosc, si pot ser en direcció nord-est, on no hi hagi llum artificial a prop ni urbanitzacions. L’astrònom Enric Marco recomana d’allunyar-se de les grans ciutats tant com sigui possible. A més, és essencial d’estirar-se completament per mirar el cel i per no deixar-se perdre estel fugaç que passi per darrere.
També és important posar-hi paciència. Els ulls tarden uns trenta minuts a adaptar-se a la foscor, i en moments de màxima intensitat de la pluja es calcula que poden arribar a caure un centenar de meteors per hora.