Perseids 2024: quins són els millors indrets per a veure les llàgrimes de Sant Llorenç?

  • Entre l'11 i el 13 d'agost els Perseids es faran visibles especialment

VilaWeb

Redacció

09.08.2024 - 21:40

Aquest cap de setmana serà un dels millors moments de l’estiu per a contemplar els Perseids. També coneguts popularment per “llàgrimes de sant Llorenç”, acostumen a aparèixer amb més intensitat pels volts del 10 d’agost, dia en què se celebra aquest sant. Tot i que el fenomen va començar cap al 17 de juliol, enguany es faran especialment visibles entre l’11 i el 13 d’agost, sobretot el 12 a la nit i el 13 a la matinada. És un dels fenòmens astronòmics més espectaculars de l’any. El caràcter fugaç de les cues dels meteors en fa encara més especial l’observació. Es poden contemplar de qualsevol punt del planeta, i hem fet un recull dels millors llocs del país on podem anar a veure la pluja d’estels.

Per a contemplar els Perseids és cabdal de fugir de la contaminació lumínica i cercar un cel ben fosc. Per això, al País Valencià es recomanen les comarques de l’interior, com ara la Canal de Navarrés, els Serrans, el Racó, la Plana d’Utiel-Requena i els Ports. En concret, el parc natural de la Tinença de Benifassà és un dels millors indrets per a observar-los.

Alguns pobles d’aquestes comarques han aconseguit la denominació de Reserva Starlight, és a dir, zona certificada amb condicions adequades per a l’observació astronòmica. En són exemples Ares dels Oms, Toixa, Titaigües, Xelva i Benaixeve, als Serrans. En aquella àrea hi ha uns quants observatoris, com ara l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València.

Al Principat, el millor indret per a veure la pluja d’estels és al Parc Astronòmic del Montsec, que té un certificat internacional de qualitat nocturna. Tanmateix, també hi ha bona visió a la serra de la Mussara, a les muntanyes de Prades, al cap de Creus i Cadaqués o en les vetllades que s’organitzen en observatoris com ara el Fabra i el Cosmocaixa a Barcelona, al centre Món Natura Pirineus i els de Castelltallat, Albanyà i Batet de la Serra.

Finalment, a les Illes, es destaca el nord d’EivissaCala d’Hort, les platges de Comte, el pou del Lleó i el pla de Corona–; a Mallorca, la costa nord i la serra de Tramuntana; i Menorca, que també és una Reserva Starlight.

Quina és la millor manera de veure la pluja d’estels?

No cal tenir cap telescopi ni prismàtics per a veure els Perseids, atès que es poden observar fàcilment a ull nu. La clau és cercar un lloc fosc, si pot ser en direcció nord-est, on no hi hagi llum artificial a prop ni urbanitzacions. L’astrònom Enric Marco recomana d’allunyar-se de les grans ciutats tant com sigui possible. A més, és essencial d’estirar-se completament per mirar el cel i per no deixar-se perdre estel fugaç que passi per darrere.

També és important posar-hi paciència. Els ulls tarden uns trenta minuts a adaptar-se a la foscor, i en moments de màxima intensitat de la pluja es calcula que poden arribar a caure un centenar de meteors per hora.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor