03.01.2025 - 21:40
|
Actualització: 04.01.2025 - 13:33
Els Reis de l’Orient ja arriben a les cases per a repartir els regals i, amb ells tres, també arriba l’esperat tortell de Reis, una tradició que en certa manera s’ha renovat aquests darrers anys, però que continua mantenint l’esperit de sempre. Enguany s’ha fet per cinquena vegada el concurs que tria el millor tortell de Catalunya, organitzat per l’Obra Social Ernest Verdaguer i la plataforma Panàtics. Fem un repàs dels guanyadors, que ben segur que augmentaran les vendes enguany.
Forn Passions
El guanyador d’enguany en la categoria de tortell clàssic ha estat el tortell del forn Passions, que té establiments al Vendrell, Calafell (Baix Penedès) i Vilanova i la Geltrú (Garraf). És un tortell clàssic amb una massa de brioix i massapà i amb una decoració clàssica. La guardonada per aquest tortell és Míriam Esplugas, copropietària del forn.
“La clau del tortell tradicional és l’equilibri entre un bon brioix, ben enriquit, amb bon sabor i aroma, un massapà fet amb ametlla marcona i un sucre refinat vuit cops perquè no sigui embafador. Per a aquest equilibri, la decoració també és molt important. Es diu que el tradicional no agrada tant per la fruita, que a vegades queda com una sabata. Nosaltres hem aconseguit d’enriquir-la bé, fer-la gelatinosa i que sigui tendra. Gent a qui no agradava se’l menja tot”, explica Aleix Solà, copropietari del forn. “La massa mare és molt treballada i té un repòs de vint-i-quatre hores que ens permet d’enriquir-la i que pugui absorbir tots els sabors i aromes”, afegeix Esplugas.
Morreig
Mathhieu Atzenhoffer, de la pastisseria Morreig, del barri de Gràcia de Barcelona, també ha estat guardonat com a finalista de la categoria clàssic. És un tortell farcit de massapà fet amb massa mare i decorat amb taronja, ametlla i cireres.
Pastisseria Joan
Albert Sánchez, de la pastisseria Joan, de Sant Feliu de Llobregat i el Papiol (Baix Llobregat), enguany ha quedat finalista. Aquesta pastisseria va guanyar el primer premi el 2022.
L’Atelier
En la categoria de tortell creatiu, el guanyador enguany ha estat Eric Ortuño, de la pastisseria L’Atelier, al barri de Sarrià de Barcelona. Aquesta pastisseria ha presentat el tortell Trencadís, una corona de color daurat elaborada amb una massa de fermentació llarga estil pandoro. És farcit de crema de formatge mascarpone i té un lleuger toc de limoncello a la superfície.
“Volíem un tortell molt cremós per dins, i això amb la crema de mascarpone encaixa molt bé. També volíem una massa molt suau, flonja i amb fermentació llarga, que tingués tradició i innovació alhora. Amb els tortells creatius no hi ha límits. Han de mantenir la forma de tortell, però s’hi poden fer moltes coses diferents. Nosaltres en venem molt més de creatius que no pas de clàssics, tot i que al final fem servir masses clàssiques amb aquest toc creatiu”, explica Ortuño.
L’Obrador dels 15
Mònica Gregori ha estat guardonada com a finalista de la categoria tortell creatiu, i l’any passat va guanyar la categoria de tortell clàssic. És el tortell de l’Obrador dels 15, del passeig de Maragall i del carrer de Navas de Tolosa, de Barcelona. És un tortell de crema pastissera amb mascarpone i festucs.
Pastisseria Hofmann
L’altre finalista d’aquesta categoria ha estat Marc Fàbregas, de la pastisseria Hofmann, al barri de la Ribera de Barcelona. El tortell de Hofmann duu ganache de vainilla, ametlla caramelitzada, topper de vainilla, xocolata negra i tocs daurats.
Fotografia: Albert Salamé.
Institut dels Aliments
A la categoria d’escoles, ha guanyat Jesame Ferndández, de l’Institut dels Aliments de Barcelona. És un tortell clàssic amb la confitura habitual.