25.03.2023 - 21:40
|
Actualització: 26.03.2023 - 13:46
La mona és un costum d’origen pagà que ja trobem registrat al segle XV, però la manera de cuinar-la ha canviat molt al llarg del temps, especialment aquests darrers anys. Tot i que les clàssiques són de brioix, rodones i amb ous durs, molts pastissers –sobretot del Principat– introdueixen xocolata i dissenyen figures imaginatives. Fem un repàs de les millors mones de Pasqua del 2023, segons el concurs d’enguany, fet al Centre Cultural la Farinera del Clot, a Barcelona, i en repassem els secrets principals.
En les mones tradicionals, el primer premi del concurs l’ha guanyat el Forn de Pa i Pastisseria Cal Parra, a Olost, per l’aspecte, la textura, la cocció, l’aroma i el gust del seu brioix. Romà Alonso, el propietari, explica que ha fet un exercici de recerca per trobar la fórmula tradicional: “Tenia unes quantes fórmules que recordaven com era una recepta de brioix Cristina, i hem llegit llibres i descobert curiositats, com ara que, tradicionalment, s’hi posaven tants ous com anys tenia el fillol. Hem passat de 0 a 100 en vendes. En fem unes quantes cada dia, sobretot els caps de setmana, que en fem un parell de dotzenes.” Alonso diu que no hi ha cap secret per a fer una bona mona, que simplement cal cercar una massa dolça que sigui esponjosa i mengívola per a la canalla. Destaca, això sí, els avantatges de la confecció artesanal: “Mirem de treballar de la manera més natural possible. En comptes de posar aromatitzants de llimona i taronja, hem fet servir pell de llimona i taronja per aromatitzar l’aigua, els licors i els ous. És una infusió que necessita vint-i-quatre hores de nevera i alenteix molt el procés. En molts obradors no poden reproduir una cosa així.”
El segon premi ha estat per al Forn i Pastisseria Gil de Barcelona. “És la recepta del nostre brioix, que agrada força, perquè hem tingut el primer premi en coca de Sant Joan i el segon en tortell de Reis. La clau és que el brioix sigui bo, una massa mare que resisteixi”, explica Gerard Gil, el propietari. “Triguem dos dies a elaborar-lo, per tant, és molt tendre, i li posem aromes naturals: llimona, pell de taronja, vainilla i aigua de sal. No s’ha de posar gaire sucre perquè no es mengi els aromes. Mai no havíem tingut encàrrecs amb tanta antelació com ara, amb el premi. Estem molt contents.” Respecte de les mones de xocolata, aquesta pastisseria canvia la col·lecció cada any, i enguany fan un pollet de xocolata, un ós panda, un pop i un conill.
El tercer premi l’ha rebut el forn Panes Creativos, de Barcelona, encapçalat per Daniel Jordà, que ja va rebre el premi al millor panettone: “Vam decidir agafar una recepta antiga. Les antigues normalment eren amb oli d’oliva, però les mones s’han anat abrioixant i la gent usa mantega, que és més fàcil de pastar. Vam agafar una recepta que portava molt oli d’oliva i una que portava patata bullida. Era una recepta d’aprofitament, d’economia de guerra, quan la farina era molt cara i la patata era per a estirar, com amb els panellets.”
Després d’aquest exercici d’allò que anomena paleontologia, Jordà reivindica la mona tradicional amb tots els detalls. “Entenc que si li portes una mona amb un ou dur al fillol te la tira pel cap, però hem de fer pedagogia perquè no es perdi la tradició, sobretot a les grans ciutats, i això de l’ou dur a molta gent gran li agrada, se’n recorda. S’ha venut més que no l’any passat. Qui l’ha provada, la demana, però has de fer aquesta pedagogia.” Sobre el secret d’una bona mona, coincideix amb el fet que és el brioix –esponjós, que resisteixi– i l’aromatització amb cítrics.
De les formades amb ous de xocolata, el primer premi se l’ha emportat la mona inspirada en el conte d’Els tres porquets, elaborada per l’Atelier de Barcelona. Chaima Boutkabout, la cap d’obrador, explica que estan molt contents amb el reconeixement i que els han crescut els encàrrecs aquests darrers dies. “Una mona és feta per als nens, ha de ser divertida, diferent, amb un producte de qualitat i ser feta amb cura i amor. El detall és el que fa la diferència. Nosaltres cada any ens inspirem en alguna cosa. Enguany ens hem inspirat en contes infantils i també en tenim uns altres, com ara El gat amb botes.”
En segon premi se l’ha emportat l’Obrador de Sant Tomàs de Calldetenes, amb una elaboració inspirada en els indis americans, i el tercer, el Pa Artesà del Vallès de Santa Perpètua de Mogoda, que ha fet una mona inspirada en Spiderman. Totes les mones es van entregar a l’Hospital Sant Joan de Déu, al projecte Casa de Sofia.