12.04.2022 - 21:30
|
Actualització: 17.04.2022 - 16:45
La mona –una de les tradicions més arrelades de Pasqua– és un costum d’origen pagà que ja trobem registrat al segle XV. D’ençà d’aleshores, la tradició s’ha anat forjant, de manera que cada any els padrins donen als fillols aquest pastís tan particular. Fem un repàs de les millors mones de Pasqua del 2022.
Tot i que les clàssiques són de brioix, rodones i amb ous durs, molts pastissers –sobretot del Principat– han volgut introduir la xocolata i crear figures més imaginatives, allunyades del model tradicional.
Què podem fer per Setmana Santa 2022? Les tradicions més singulars del país
És el cas de la pastisseria Efímera Chocolates, de Sant Cugat del Vallès, que ha estat la guanyadora del concurs de millor mona d’ou de xocolata. “Hem volgut fer allò que fem sempre a l’obrador, però vestit de concurs”, explica Libe Santiago, propietària i xef de l’establiment. “A vegades per fer les mones es fa servir xocolata més barata, amb més sucre, però per nosaltres una bona mona ha de tenir xocolata d’alta qualitat i no hi volem renunciar.”
La mona guanyadora és una figura de la Caputxeta Vermella i el llop, feta amb ous de xocolata: “Són mones que requereixen molts detalls. Aquesta té una capa floral pintada completament a mà, amb les proporcions molt pensades i amb una fesomia que es fa simpàtica als clients.” Més enllà d’una bona xocolata, per a Santiago el secret de fer una bona mona és que les peces siguin esveltes i que els personatges copsin l’atenció dels consumidors: “És important que el disseny connecti amb els infants i amb els adults que l’han de comprar. Perquè sigui una bona mona, la gent l’ha de veure i s’ha d’emocionar o bé li ha de fer pena menjar-se-la.”
Receptes per a fer la mona de Pasqua a casa: de la tradicional a la de xocolata
El segon premi de la mateixa categoria se l’ha endut la Pastisseria Bonastre, del barri de Sant Antoni de Barcelona. El disseny –que és obra del xocolater Eloi Comella– juga amb les textures de la xocolata. És una construcció futurista, com una mena de torre d’ous. La Pastisseria Bonastre és un negoci familiar amb seixanta-tres anys d’història darrere el taulell, pel qual ja han passat tres generacions. Han optat per un procés totalment artesanal i basat en la tradició. “Som artesans dels d’abans, dels que cada vegada en queden menys”, diu la propietària, Cristina Rosich. Creu que una bona mona ha d’entrar pels ulls, però que el toc definitiu és que la xocolata sigui excel·lent.
Aquesta mona no la podreu comprar, perquè no és a la venda. Només n’han fet dos exemplars: l’un per a presentar al concurs i l’altre per a sortejar entre els clients de la pastisseria. De manera que la podrà tastar un afortunat i prou.
I, finalment, el tercer premi ha estat per al Forn i pastisseria Catot, de Monistrol de Calders. En una altra categoria, el Forn i pastisseria el Racó, de Granollers ha estat guardonat amb el premi de millor mona tradicional de brioix.
Quines són les tendències d’enguany?
“Aquest any s’han posat molt de moda els Pokémons i les mones d’Encanto, la nova pel·lícula de Disney”, explica Rosich. Però a la Pastisseria Bonastre fan tota mena de mones: “Cada vegada més en fem de personalitzades. Si algú vol una cosa concreta –l’escut d’un equip de futbol o plaques amb un nom concret–, nosaltres la hi fem de xocolata”, afegeix. A part, explica que hi ha tendències que es mantenen, com Frozen, Pepa Pig, els unicorns i tot allò que sigui de Diseny.
“Tot i que nosaltres volem peces més aviat abstractes i fugim una mica dels personatges de moda, hem notat que hi ha una preferència pels Pokémons. Ara, també tenen molt d’èxit les mones amb un toc d’autor, originals i amb molt de color”, explica Santiago.
Després de dos anys marcats per la pandèmia, Rosich està contenta que la gent es pugui tornar a trobar: “Aquests anys les famílies no es podien reunir i fèiem moltes comandes en línia perquè a cap fillol no li faltés la mona, però no és igual”, diu. I Santiago afegeix: “Hem tingut molta demanda de clients que fins ara no ens coneixien; la gent busca la mona guanyadora.”
Les mones guanyadores són exposades al Mercat de Sant Antoni de Barcelona fins Dilluns de Pasqua.