19.06.2022 - 21:40
De llardons, de crema, de pinyons, amb fruita confitada o sense. Sigui quina sigui la vostra opció preferida, les coques són unes de les grans protagonistes de la revetlla de Sant Joan. Pocs dies abans de celebrar la nit més curta i més màgica de l’any, els aparadors de les pastisseries d’arreu del país s’omplen d’aquests dolços tan característics. És per això que el concurs que organitza l’agència gastronòmica Sr. i Sra. Cake vol reconèixer les millors coques de Sant Joan del 2022.
El jurat d’enguany, format per professionals del món flequer i pastisser, ha hagut d’escollir entre les dues-centes propostes presentades. Han estat els encarregats de repartir cinc premis entre cinc categories: la coca tradicional, la de crema i pinyons, la creativa, la de llardons i la de xocolata.
La millor coca tradicional la fan al Forn Pastisseria Gil
El guanyador de la categoria de coca tradicional ha estat el forn de pa i pastisseria Gil, situat al barri del Clot de Barcelona. L’elaboració conserva tots els trets tradicionals de la coca de Sant Joan, en què destaca la qualitat del seu brioix de massa mare, l’equilibri de la mantega, els seus aromes naturals i la disposició perfecta de les fruites confitades i pinyons.
El premi a la millor coca de crema i pinyons se’n va cap a Olost
La Pastisseria i Fleca Cal Parra d’Olost ha estat la guanyadora per la categoria de millor coca de crema i pinyons. Els experts han destacat la quantitat i la disposició perfecta de la crema, que, tot i ser l’ingredient principal d’aquest dolç, deixa ressaltar el gust dels pinyons.
Cal Parra és una pastisseria petita i creuen que la clau de l’èxit de la coca és que la crema sigui artesana i els pinyons de quilòmetre zero. “Avui dia tot es fa amb productes industrials i processats, però nosaltres hem optat pel sabor autèntic”, diuen. Un secret que els clients també han valorat perquè d’ençà que van guanyar el premi han notat un augment de vendes. De fet, diuen que avui ja tenen més encàrrecs de coques que els que van tenir en tot l’any passat. “Aquest premi ens fa sentir que alguna cosa fem bé, n’estem molt orgullosos.”
L’Atelier de Barcelona elabora la millor coca creativa
A la categoria de coca creativa, el premi se l’ha endut l’Atelier de Barcelona amb una proposta que va sorprendre el jurat. Els pastissers van optar per una combinació original de la recepta tradicional del pastís Tatin coronant un brioix exquisit propi de la coca més tradicional.
Aquesta pastisseria ha presentat una coca totalment diferent de la resta: “La coca és al revés que les altres. Posem el farcit a sota i la massa a sobre i després, ho girem, com el pastís Tatin.” D’aquesta manera, segons que expliquen els pastissers, s’aconsegueix un brioix més suau, lleuger i humit. Enguany diuen que la coca que triomfarà serà aquesta, fins i tot per sobre de les tradicionals.
La Pastisseria Viñallonga guanya a millor coca de llardons
En la categoria de millor coca de llardons, la guanyadora ha estat la Pastisseria Viñallonga, de Montornès del Vallès. Una pastisseria que elabora aquesta especialitat d’ençà de fa anys. La seva creació consisteix a fer una coca cruixent, amb un sabor singular. El jurat ha valorat l’equilibri entre llardons, sucre i pinyons que, segons que diuen, deixa un regust refinat en boca.
“El més important és fer-ho com s’ha fet sempre. Fer-ho bé, amb passió i dedicació”, diuen. Consideren que la qualitat dels seus ingredients i el fet d’haver guanyat el guardó expliquen l’èxit de la coca d’enguany. “Ara venem coques de llardons cada dia i en condicions normals no en veníem fins el dia de la revetlla mateix. De fet, les vendes s’han multiplicat per dos respecte de l’any passat. Ve gent de tot arreu i demana per la coca de llardons, fins i tot d’unes altres comarques”. A més són optimistes i creuen que la temporada de coques s’allargarà tot l’estiu.
La millor coca de xocolata és la de la Pastisseria Brunells
La categoria de xocolata, que s’obria per primera vegada enguany, l’ha guanyada la Pastisseria Brunells de Barcelona. Per atorgar-los el premi el jurat va valorar la intencionalitat de format rodó, el crumble cruixent de cacau, els matisos de les avellanes i la fermentació, cocció i gust del brioix.
A Brunells creuen que perquè una coca com aquesta sigui bona, la xocolata ha de ser cremosa. “No pot estar ni cuita ni seca.” La seva proposta és una coca feta amb dos discs de brioix tendre, amb una crema de xocolata amb llet a l’interior i praliné d’avellanes i ametlles. Com la resta de pastisseries, arran de guanyar el premi han notat una certa activació de les vendes i esperen que sigui un bon Sant Joan. De fet, després d’haver rebut guardó, van fer una coca com la guanyadora, però en format individual i diuen que va ser tot un èxit entre els clients.