Milloren els serveis i tanquen el cercle positiu del maig

  • L’incipient redreçament dels sectors més afeblits, amb la rebaixa de les restriccions, i la forta empenta de l’activitat industrial, fan que encarem l’estiu amb bones expectatives

Jordi Goula
03.06.2021 - 19:50
VilaWeb

Faltava saber què havia passat amb els serveis al maig, per acabar d’arrodonir el millor mes –econòmicament parlant– des que va començar la pandèmia. Ara fa tres dies, vèiem que la indústria anava molt forta, ahir comprovàvem els primers resultats positius en les dades del mercat laboral, tant en la desocupació, com en les noves afiliacions a la Seguretat Social, i avui hem sabut els PMI dels serveis per a l’estat espanyol. El resultat, com era previsible, també ha estat positiu. Hem tancat, doncs, un mes rodó.

Segons el director econòmic de la consultora IHS Markit, que al matí ha presentat aquest índex dels directors de compres, l’economia del sector dels serveis de l’estat espanyol s’ha beneficiat de l’aixecament de les restriccions i s’ha expandit al ritme més ràpid d’ençà de l’estiu del 2015, gràcies a la millora de la demanda i les vendes. I em sembla interessant de ressaltar-ne un paràgraf: “Les dades destaquen que el sector està preparat per a un creixement ràpid els mesos vinents, perquè els clients i els consumidors estan clarament interessats a tornar a alguna mena de normalitat, després dels considerables desafiaments relacionats amb la pandèmia durant els darrers catorze mesos.” M’agrada llegir que el sector –molt ampli, és clar– està preparat per a un creixement ràpid. Naturalment, continuarà depenent de l’èxit de l’aplicació dels programes de vaccinació. Sobre el cas particular de l’estat espanyol, diu: “És important que els viatges i el turisme estranger tornin a la normalitat abans no arribi la temporada comercial d’estiu, que serà crucial.”

És especialment interessant de veure que la confiança en les perspectives es manté molt alta. Més del 60% de les empreses enquestades preveuen un augment de l’activitat durant els dotze mesos vinents respecte dels nivells actuals, i la confiança en general va ser només lleugerament més baixa que a l’abril, quan aquest sentiment va registrar el punt més alt en més de disset anys. Les expectatives continuen avalades per projeccions positives de vendes i demanda, a mesura que s’aixequen les restriccions per la covid-19, en concordança amb l’èxit esperat dels programes de vaccinació.

A l’anàlisi per països de la zona euro en el sector dels serveis al maig, Irlanda va passar al capdavant de la classificació, amb el creixement més alt de vint-i-un anys de compilació de dades. Espanya també va obtenir un bon resultat: el seu ritme més fort d’expansió en catorze anys i mig. El creixement de França va atènyer la seva màxima de deu mesos. Alemanya va tenir una lleugera millora del creixement i Itàlia fou el país amb un augment més feble de l’activitat total del sector privat.

Per una altra banda, l’anàlisi del consum mensual que ha fet CaixaBank –d’acord amb els seus mitjans de pagament– conclou que el seu indicador ha millorat d’un 1% al maig. Concretament, diu que les últimes dades mostren un rebot respecte dels mesos precedents, coincidint amb la fi de l’estat d’alarma i el consegüent aixecament de les restriccions. En l’àmbit domèstic, segons l’indicador, el consum va registrar la segona millor dada d’ençà de l’esclat de la pandèmia (per darrere de l’agost passat), impulsat per la despesa presencial amb targeta i el comerç electrònic.

Apunta que els sectors que es van recuperar més en comparació amb els últims mesos van ser els del lleure, la restauració i el turisme, esperonats per l’excés d’estalvi acumulat durant aquest període. I dóna la notícia d’un canvi incipient: acompanyant el consum domèstic, la despesa amb targeta estrangera també ha mostrat signes de reactivació durant el mes de maig. Amb vista a les setmanes vinents, esperen que aquest bon comportament del consum es mantingui, aprofitant el vent de cua de la demanda embassada i la recuperació de la despesa estrangera amb l’obertura de fronteres per als principals països emissors de turistes.

Finalment, parlo amb la directora general de Comertia, Elisabet Vilalta, que m’apunta algunes dades provisionals de l’índex que publicaran demà. Ells fan la comparació del maig sobre el mateix mes del 2019 i els surt negatiu. De totes maneres, la xifra de baixada és menor que la registrada a l’abril, i això vol dir que alguns sectors han millorat la situació. Sempre amb les dades provisionals, els restaurants surten millor, “sobretot els que no van enfocats al turisme, com ara els dels centres comercials”, matisa. En canvi, els establiments d’alimentació bàsica tenen un creixement positiu, però no tant com a l’abril. “És lògic, perquè hi ha més gent que ha anat a menjar als restaurants”, diu. Això també passa amb el lleure, que presenta –tot i l’estat negatiu en què es troba– una millora respecte del mes anterior. “Veig la gent dels nostres establiments més animada, perquè veu que, de mica en mica, torna l’activitat. Comencen, ara sí, a veure la sortida del túnel”, em comenta.

Amb tot plegat, doncs, sembla que el maig ha consolidat el començament de la recuperació que ja es va notar al març, després d’uns dos primers mesos de l’any per a oblidar. Amb l’arribada del turisme, entrarem en una nova dimensió. I no oblidem els congressos, que lentament s’aniran recuperant i que ahir van arrencar. Ara cal veure quants estrangers van arribant, a quin ritme i, sobretot, quina despesa fan. Tant de bo que el juny segueixi aquest camí!

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor