Millora la confiança de l’empresa amb vista al 2021

  • Les firmes industrials i de la construcció, les mitjanes i grans, i les de la demarcació de Barcelona són les que tenen un ànim més positiu el primer trimestre

Jordi Goula
21.01.2021 - 19:50
VilaWeb

Els empresaris catalans, al cap de gairebé un any de veure com la covid-19 els esberla tots els esforços, tenen moltes ganes de poder treballar sense aquesta amenaça constant i l’arribada del vaccí sembla que els ha animats una mica. Per una altra banda, la inesperada intensitat de la tercera onada de la pandèmia ha estat un contrapès important als nous ànims. Aquesta contradicció es pot deduir de l’índex de confiança empresarial harmonitzat (ICEH) de Catalunya (Idescat, Cambra i INE), publicat avui, que mostra un augment del 5% de millora respecte del trimestre anterior.

Per això ens hem de demanar: això vol dir que tots els empresaris són un 5% més optimistes –o menys pessimistes– que en el trimestre passat? No, rotundament, no. Hi ha diferències importants per sectors, per grandària de les empreses i per territoris camerals. Segons l’Índex, tots els sectors observen un augment de la confiança empresarial, llevat de l’hoteleria i el transport (0,6%). La indústria i la construcció, amb un 8,3% i un 8,0%, respectivament, encapçalen els sectors on ha millorat més, seguits de la resta de serveis (4,7%) i del comerç (2,9%).

Quant a la grandària de l’establiment, tots registren una millora de la confiança respecte del trimestre anterior, llevat dels establiments de 1.000 assalariats o més (-5,7%). Ara, dins la resta, les diferències també són notables, amb creixements importants en les empreses mitjanes i mitjanes-grans entre el 10% i l’11%, i les de menys de 50 treballadors, on els augments només atenyen el 2%. Les pimes i els autònoms són, doncs, els que no veuen el panorama tan clar.

Per territoris, passa semblantment; en aquest cas, per demarcacions camerals, perquè les de la demarcació de Barcelona, tret de la capital, són les que presenten uns augments de l’índex més elevats (6,8%), mentre que les de la ciutat de Barcelona, les de Girona i de Tarragona oscil·len entre el 4% i el 5%, i resten una mica enrere les de Lleida, amb un 2,5%.

Explicat això, quant a la comparació intertrimestral des de diversos angles, cal dir que encara estem molt per sota de les expectatives del primer trimestre de fa un any (un 16%). I, també, que l’optimisme que es respirava el trimestre passat amb un augment del 13% en la confiança s’ha esvaït en bona part. “El trimestre passat no es comptava amb la intensitat que ha mostrat la pandèmia aquests últims mesos, ni amb el fet que les restriccions que s’han aplicat fossin més dures que no es preveien. Han fet mal a molta gent i és lògic que els empresaris, tot i no ser tan pessimistes, hagin frenat una mica la baixada del seu sentiment negatiu amb vista als mesos vinents”, em comenta Joan Ramon Rovira, cap d’estudis de la Cambra de Barcelona. Sí, és cert, molta gent ha frenat una mica l’onada d’optimisme que va arribar amb l’administració dels vaccins a la població.

Si mirem els resultats d’aquesta enquesta trimestral –que hauríem de qualificar, en general, de positiva, tot i que no ben bé tant com l’anterior–, veurem que no és tan lluny d’uns altres resultats que hem sabut avui, corresponents al novembre. El primer és l’índex de volum de negoci a la indústria dels productes industrials, excloent-ne l’energia, que va créixer d’un 0,6% interanual a Catalunya. Les diferències per grans sectors industrials van ser molt importants. Per una banda, van augmentar els béns d’equipament (8,3%) i els béns intermedis (3,9%), mentre que els béns de consum van disminuir d’un 7,5%. Crec que és molt important de destacar que al novembre, per primera vegada des que va començar la pandèmia, el valor de l’índex fou superior al que tenia el mateix més del 2019, gràcies a l’embranzida dels béns d’equipament. És un pas més que mostra que la indústria es va recuperant del sotrac del març i l’abril.

L’altra cara de la moneda és l’índex de volum de negoci del sector dels serveis, també publicat avui, que es va reduir d’un 11,7% interanual a Catalunya al novembre. Per sectors d’activitat, van disminuir el comerç (-8,0%) i els altres serveis, és a dir, els no comercials, d’un -18,2%. I, dins aquests, tots davallen, excepte la informació i comunicacions, que creix d’un 0,8%. El descens més destacat és l’hoteleria (-65,7%), les activitats administratives i serveis auxiliars (-21,8%) i el transport i emmagatzematge (-15,0%). En aquests subsectors tenim el problema més seriós, com mes rere mes ens recorden les estatístiques.

De totes aquestes dades que hem sabut avui, la més important és la del creixement de la indústria, superior la del novembre del 2019, i la més decebedora és el -66% de baixada a l’hoteleria. Però enmig, a la banda positiva, hi ha l’enquesta que mostra que la confiança empresarial, malgrat que continua millorant en relació amb el primer trimestre, creix a un ritme més contingut. L’empresari ja semblava curat d’espants, però la tercera onada de covid-19 l’ha fet tornar a tocar de peus a terra en el terreny de les expectatives. Unes expectatives que, malgrat tot, són cada vegada menys pessimistes amb vista als mesos vinents. Ens hauríem de quedar amb això, amb el punt positiu. Si més no, jo ho faig.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor