22.04.2024 - 19:50
L’índex de confiança empresarial harmonitzat (ICEH) de Catalunya augmenta d’un 2,3% el segon trimestre del 2024 respecte del trimestre anterior, un ritme superior al de tot l’estat espanyol, on és de l’1,5%. Tots els sectors d’activitat milloren la confiança tret de la construcció (-0,5%). L’hoteleria i transport mostra l’augment més elevat (5,0%), seguit de la indústria (3,8%), el comerç (1,7%) i la resta de serveis (1,6%). En relació amb el mateix trimestre de l’any anterior, l’índex puja d’un 1,6%. Es destaca l’augment a l’hoteleria i transport (6,0%) seguit de la indústria (2,5%) i la resta de serveis (1,5%). En canvi, la construcció (-1,4%) i el comerç (-0,6%) mostren un empitjorament de la confiança respecte del segon trimestre del 2023.
Vet aquí tota l’explicació que divendres passat aportava l’Idescat sobre l’enquesta que mostra l’estat d’ànim dels empresaris catalans per al segon trimestre. No aporta gran cosa, però és significatiu. Ens diu, per exemple, que els qui dirigeixen establiments d’hoteleria i alguns d’industrials veuen uns mesos de clara millora. En canvi, els serveis, incloent-hi el comerç, també ho veuen amb ulleres positives, però no tant. Un any més, es pronostica que el turisme funcionarà bé –ja en tenim dades molt bones, sobretot en despesa, dels primers mesos de l’any– i, cosa més important a parer meu, que diversos sectors industrials es van animant.
De fet, el darrer informe publicat per l’Idescat ja revelava un creixement significatiu en l’índex de producció industrial (IPI) corregit d’efectes de calendari el febrer d’enguany. Segons les dades proporcionades, aquest índex va tenir un augment del 4,9% en comparació amb el mateix període de l’any anterior, de manera que va consolidar una tendència positiva en el sector industrial. Aquesta dada ja posava de manifest un impuls substancial en la producció industrial catalana, i oferia perspectives optimistes per al desenvolupament els mesos vinents.
Aprofundint les dades facilitades per l’Idescat, per divisions industrials els augments més elevats es registraven en la fabricació de materials i equips elèctrics, electrònics i òptics i en la de material de transport. En canvi, decreixien lleugerament en les indústries tèxtils de la confecció, cuir i calçat i en la fabricació de maquinària i equips mecànics.
El màxim optimisme empresarial de l’índex esmentat lliga amb la dada que vam saber el dia 11 d’abril, quan el Departament d’Economia i Hisenda publicà la previsió macroeconòmica de Catalunya per al bienni 2024-2025, que indica un avenç del PIB del 2,1% tant el 2024 com el 2025. El fet més destacat era que l’estimació per al 2024 superava de tres dècimes la de l’octubre passat, gràcies a la revisió a l’alça del consum de les famílies i de l’aportació de la demanda externa. Si es compleix aquest ritme de creixement, el PIB es podrà enlairar, per primera vegada en la història, per sobre dels 300.000 milions d’euros.
Però la Generalitat no ha estat la primera de superar les perspectives anteriors. Fa poques setmanes el servei d’estudis de CaixaBank ja apuntava un pronòstic millor, quan assenyalava que Catalunya seria una de les comunitats peninsulars més dinàmiques el 2024. “Preveiem un creixement del PIB del 2,0%, una altra vegada lleugerament per sobre de la mitjana estatal (1,9%). La contenció de la inflació, les pujades de salaris i la creació de llocs de feina donaran suport al consum i esperem una millora de l’activitat industrial, sobretot del sector de l’automoció. A més, el fet de tenir un teixit productiu diversificat fa que la comunitat estigui més ben preparada per a aprofitar els fons europeus.”
El punt que potser més em grinyola en aquestes previsions positives és la importància que es dóna a la demanda exterior, com un dels factors que arrossegaran l’economia catalana cap amunt. Perquè el cas és que els dos primers mesos de l’any no han estat pas positius. L’informe mensual de comerç exterior, relatiu al febrer, que divendres passat va publicar el Ministeri d’Economia espanyol, assenyala una baixada de les exportacions a Catalunya del -3,0% i del -2,2% els dos primers mesos de l’any. Els principals països clients no estiren prou per fer créixer les vendes. A tot l’estat espanyol, les baixades han estat una mica superiors, del -3,0% i del -2,8%, respectivament. Per aquest motiu, la participació de les exportacions catalanes ha pujat fins al 26% de les estatals. Quant a la comparativa internacional, també van baixar les exportacions de la zona euro (-2,6%) i de la Unió Europea-27 (-2,0%), el mes de febrer.
La millora de les previsions de la Generalitat vol dir que aquesta tendència canviarà? Sembla que sí. De fet, les estimacions que donaven el mes passat els dinou serveis d’estudis privats més importants de l’estat espanyol en la mostra de Funcas apuntaven precisament en aquesta direcció. Sobre com veien el context de la UE (on van les dues terceres parts de les nostres vendes a l’exterior) els sis mesos vinents, n’hi havia sis que deien que aniria millor, onze que creien que continuaria igual i dos que seria pitjor.
Quant a exportacions, de moment, la dada positiva que cal destacar és la de tot l’any 2023, atesa la millora de la qualitat dels productes industrials que s’han venut. Dijous passat, l’Idescat publicava que les exportacions d’alta tecnologia de Catalunya han arribat a 12.221,2 milions d’euros, xifra que representa el 12,8% del total de les exportacions catalanes i el 32,4% de les del conjunt de l’estat en aquest nivell. L’augment de les vendes (8,2%) el 2023 es deu al bon comportament de tots els grups de productes. Els productes informàtics, electrònics i òptics han augmentat d’un 10,5%, els productes farmacèutics d’un 6,5% i el grup de productes diversos, d’un 55,7%.
Les vendes a l’estranger de productes industrials de nivell mitjà-alt han crescut d’un 14,0% anual, fins a un valor de 46.531,3 milions d’euros el 2023, xifra que equival gairebé a la meitat de les exportacions industrials de Catalunya i a un terç de les de l’estat espanyol en aquest nivell. Tots els grups de productes d’aquest nivell han augmentat les vendes a l’estranger, i es destaca el creixement del grup de materials i equips elèctrics, maquinària i vehicles, amb un 21,0%.
En definitiva, l’evolució de les expectatives sobre l’activitat en aquests primers mesos de l’any continua en línia positiva, malgrat la baixada de les exportacions del gener i el febrer, a conseqüència de l’estancament de l’economia que denoten les estatístiques dels nostres veïns europeus. Caldrà, doncs, esperar una mica per saber si es confirmen aquestes previsions de millora.