17.08.2024 - 21:40
|
Actualització: 20.08.2024 - 18:41
El millor vermut del món es fa a Bell-lloc d’Urgell (Pla d’Urgell). I no ho diem per dir, sinó perquè així ho reconeixen els World Vermouth Awards que han premiat el semidolç i el semisec dels vermuts Rosat 2024 i Blanc 2023.
Darrere aquest projecte amb tanta reeixida, hi ha en Marc Cuenca i la Núria Sánchez, que són la parella creadora del vermut Marnuthem. I la seva és una història ben curiosa. El vermut va néixer el 2018 arran d’un viatge que la Núria li va regalar al Marc. Aquell viatge els va permetre de descobrir el món de vi. “Ens vam enamorar bojament d’aquest món”, diu en Marc. Uns quants mesos més tard, van començar a fer vermut a casa seva, a Bell-lloc d’Urgell. L’objectiu no era fer un vermut per a vendre, sinó per a prendre’l a casa, amb la família i els amics, i compartir-lo. A poc a poc, van anar afinant la recepta fins que uns bons amics els van preguntar si eren conscients de la qualitat del vermut que havien creat. La seva va ser una resposta sincera: “Doncs no, sabem que tenim un vermut que és molt bo i ens agrada molt.”
Aleshores van veure que tenien un vermut molt diferent de la resta, amb la peculiaritat que vol respectar el vi al màxim i amb l’objectiu que sigui molt fresc, ideal per a menjar. A partir d’aquí, engrescats pel seu entorn, van decidir de llançar-lo al mercat el 2021.
Arran de la bona acollida per part del públic, en Marc es va animar a portar el vermut Marnuthem als World Awards i va ser l’any passat i enguany que ha rebut el guardó or de la màxima categoria per al semisec (2023) i el semidolç (2024). El 2022 van rebre una medalla de plata al mateix concurs que es fa a Londres i també han estat reconeguts en més iniciatives prestigioses com ara els IWSC, la Guia Peñín, el concurs CINVE i CIVAS i el VINARI.
Un producte molt cercat perquè la producció és molt limitada
Tot plegat, ha fet que aquest vermut del Pla d’Urgell s’hagi convertit en un producte prèmium a l’abast només d’uns quants, perquè la producció d’ampolles és molt limitada. Actualment, en fan vora mil l’any i l’objectiu és d’augmentar progressivament aquesta xifra: el 2025 s’han marcat la fita d’arribar a mil cinc-centes ampolles. Però abans de començar la verema ja saben que faran curt. Ja han esgotat les existències dels vermuts blanc i rosat.
Marnuthem és elaborat amb raïm de la DO Costers del Segre, el rosat prové d’unes vinyes de Carviresa, situades a Tàrrega, i el macabeu de Torres de Sanui, a Lleida.
[L’etiquetatge d’aquest producte és prioritàri en català i les característiques de gust, sabor, consells de consum, etc son en català, anglès i espanyol].