La millor dieta per a sobreviure a la calor

  • Aquests darrers anys, han sortit nous estudis que suggereixen que els aliments calents també són una bona opció

VilaWeb

Marta Beltrá García-Calvo

Ana Belén Ropero Lara

15.06.2022 - 21:40
Actualització: 16.06.2022 - 18:28

L’aliment miracle per a l’estiu és l’aigua. Podríem acabar aquí i, probablement, seria l’article més curt publicat a The Conversation. Però som científics i hem de justificar les nostres afirmacions.

L’augment de la temperatura exterior a l’estiu (i en una primavera tan calorosa com la d’enguany) fa créixer la temperatura corporal. I ens demanem si l’alimentació pot ajudar-nos a mitigar-ne els efectes?

Així es regula la temperatura corporal

En termes generals, la nostra temperatura corporal se situa a prop dels 37℃. En les dones, varia lleugerament a causa dels canvis en els nivells de progesterona i estrògens. Durant els dies 18-23 del cicle menstrual, és mig grau més alta que els primers dies.

Quan fa calor, els receptors específics localitzats a la pell envien informació a l’hipotàlem, la petita regió del cervell que avalua la temperatura. Si la temperatura és més alta del normal, envia senyals nerviosos a les glàndules sudorípares, amb l’objectiu de mantenir la temperatura corporal dins el rang normal.

Les glàndules sudorípares hi responen augmentant l’excreció de la suor. I com que l’evaporació de l’aigua de la suor consumeix molta energia del cos, això ocasiona un efecte refrescant. Aquest procés depèn de la humitat de l’ambient i el flux d’aire: quan la humitat és molt alta, l’evaporació és escassa, de manera que l’efecte refrescant és limitat.

Objectiu: evitar la deshidratació

La pèrdua d’aigua per a disminuir la temperatura corporal ha de ser compensada augmentant-ne la ingesta. Si no en bevem, ens deshidratarem, cosa que té importants conseqüències negatives per a la nostra salut, incloent-hi la mort. De fet, segons estimacions del Centre d’Epidemiologia espanyol, l’estiu del 2021 hi va haver 1.298 morts atribuïbles a l’excés de temperatura a l’estat.

Abans d’arribar a aquesta situació, si la pèrdua de líquid és elevada, podem tenir un esgotament per calor. Encara que la temperatura corporal es manté, la pèrdua d’aigua i electròlits pot causar debilitat, mareigs, nàusees i desmais. L’anomenat cop de calor o insolació és més greu i pot causar la mort. En aquest cas, la temperatura corporal augmenta fins a 40℃ o més. Les conseqüències poden ser taquicàrdia, cefalees, pell calenta i seca o fins i tot confusió, convulsions i pèrdua de consciència.

Això vol dir que el nostre cos té els mecanismes que calen per a protegir-nos de la calor. A nosaltres ens correspon d’ajudar-lo proporcionant-li l’aigua que necessita per a fer aquesta funció.

D’on obtenir l’aigua que perdem

A més de l’aigua, hi ha altres aliments rics que contribueixen de manera important a la regulació de la temperatura corporal. Les begudes (inclosa la llet), les verdures, les hortalisses i les fruites són els aliments que més hidraten.

Els beneficis per a la salut de menjar verdures, hortalisses i fruites són indubtables i van més enllà del contingut d’aigua. Augmentar la ingesta d’aquests aliments disminueix el risc de mortalitat i de tenir excés de pes o obesitat o de guanyar pes.

Sobre les begudes, no hi ha un criteri comú. La llet i les infusions són bones opcions, sempre que no siguin dolces. La resta de begudes no són recomanables. Els sucs, nèctars, begudes ensucrades i batuts aporten sucres lliures, que estan relacionats amb una mala qualitat de la dieta, obesitat i risc de contraure malalties no transmissibles.

La substitució dels sucres afegits per edulcorants tampoc no sembla una bona idea. Hi ha moltes publicacions que demostren els efectes negatius que tenen sobre la salut i, a més, manquen estudis a llarg termini.

Fred o calent?

Ens falta esbrinar si és preferible prendre aliments freds o calents. No hi ha dubte que ingerir-los a baixa temperatura té un efecte refrescant que tots percebem. Tot i això, aquests darrers anys, s’han publicat nous estudis que suggereixen que els aliments calents també poden ser una bona opció. Abans d’entrar en detalls, val a dir que les investigacions s’han centrat en l’esport, perquè la calor afecta negativament el rendiment esportiu, especialment en exercicis aeròbics com córrer, nedar, caminar i anar en bicicleta.

Doncs bé, sembla clar que prendre aliments freds fa perdre calor interna, perquè s’han de temperar fins a assolir la temperatura corporal. En conseqüència, disminueix la sudoració, perquè ja no cal perdre tanta calor.

Per contra, la ingesta d’aliments calents augmenta la sudoració. I, com hem vist, l’evaporació d’aquesta suor és la que causa la pèrdua de calor corporal. Tot i això, en condicions en què aquesta suor no es pot evaporar (alta humitat i absència d’aire), el mecanisme té una efectivitat limitada.

Dit tot això, la qüestió és portar aquests resultats al dia a dia. Si no volem suar, la solució és prendre aliments freds, perquè perdrem calor interna. Si no ens fa res suar la cansalada i estem en condicions que aquesta excreció s’evapori, els aliments calents són una opció. Això sí, aleshores no s’hi val de netejar-se la suor.

Ana Belén Ropero Lara és professora de Nutrició i Bromatologia i directora del projecte BADALI de l’Institut de Bioenginyeria de la Universitat Miguel Hernández. Marta Beltrá García-Calvo és professora de Nutrició i Bromatologia i col·laboradora del projecte BADALI de l’Institut de Bioenginyeria de la Universitat Miguel Hernández. Aquest article es va publicar originalment a The Conversation.

 

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor