15.02.2017 - 22:00
|
Actualització: 16.02.2017 - 07:12
Ahir el delegat del govern espanyol a Catalunya va sorprendre tothom, a Lleida, quan va dir que la Generalitat no era pas l’únic interlocutor possible de l’estat. Concretament, va parlar dels ajuntaments, les diputacions i allò que va anomenar ‘societat civil organitzada’.
La idea –no sé si n’hauria de dir l’amenaça, perquè no es va explicar gaire bé– equival a dir que, com que no s’entén amb Puigdemont, mirarà de substituir la relació amb el president de Catalunya i el seu govern parlant amb el paer de Lleida o amb la batllessa de Barcelona, i potser amb els batlles de Pontons i Godall, les dues úniques poblacions del Principat governades pel PP. Dues sobre un total de 946.
Lògicament, Millo no va explicar com pensa fer-ho, això. Ni ho sap, segurament, i és possible que ni li interesse. Imagineu-vos la Unió Europea dient que com que no li agrada Rajoy s’entendrà amb la batllessa de Bétera. No tinc cap dubte que Cristina Alemany és molt més interessant que Mariano Rajoy, però és evident que la UE no hauria de tenir-la d’interlocutora, més enllà d’algun detall concret, d’algun projecte.
La cosa d’ahir a Lleida, doncs, no cal prendre-se-la seriosament. Tret d’un detall que fa temps que trobe interessant: ho heu observat, que l’espanyolisme no té projecte i es limita a vagar, erràtic? Ahir mateix els missatges eren contradictoris. Mentre l’un amenaçava, l’altre deia que vés a saber si pactant amb els batlles i el de més enllà insinuava que potser caldria fer baixar la tensió i que una sentència absolutòria a Mas, Ortega i Rigau podria obrir una oportunitat. Quin Cafarnaüm. Quina fira.
A mi em sorprèn profundament que passe, tot això, però supose que al final me n’hauré de convèncer. L’independentisme ha fet un llibre blanc, no sé quants fulls de ruta, ha escrit i pactat la llei de transitorietat i ha trobat la manera de conciliar les diferències internes amb la convocatòria del referèndum. Però què hi ha a l’altra banda? Pactar amb els batlles, diu ara?