Millo atribueix a una ‘opinió personal i simpàtica’ la posició favorable al referèndum d’un congressista dels EUA

  • El delegat del govern espanyol insisteix en la legalitat democràtica vigent i assegura que la reunió s'ha centrat en la lluita contra el gihadisme

VilaWeb

ACN

09.04.2017 - 20:43
Actualització: 10.04.2017 - 08:35

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, s’ha reunit aquest diumenge a la tarda amb dos congressistes nord-americans. Són el republicà de Califòrnia Dana Rohrabacher, president del Subcomitè d’Europa de la Cambra de Representants, i Brian Higgins, membre del Partit Demòcrata, i representant per Nova York a la mateixa institució. Millo ha assegurat que la lluita contra el gihadisme ha centrat la trobada a la delegació del govern. I ha apuntat que ‘cap al final’ de la reunió, Rohrabacher ha exposat el seu punt de vista sobre el dret a decidir i el referèndum a Catalunya. Per Millo es tracta d’una ‘opinió personal, simpàtica, com la que té amb altres qüestions vinculades a altres temes molt peculiars i singulars’, ha afegit referint-se implícitament sobre unes declaracions sobre el canvi climàtic del republicà. Millo ha assegurat que el congressista li ha dit que entén que el referèndum d’independència és ‘il·legal’ però que defensa que ‘estaria bé fer-lo perquè quedi clar que guanya el ‘no”. Millo li ha reiterat la posició del govern espanyol ‘no té res a veure’ amb un resultat potencial sinó amb la ‘legalitat democràtica vigent’.

Pel delegat del govern espanyol, el congressista republicà defensa el referèndum perquè ‘potser seria millor fer-lo per acabar amb aquest debat’. Sobretot i el ‘no’ ha de guanyar. Millo ha assegurat que Rohrabacher li ho ha traslladat des del respecte a la legalitat i des d’una posició ‘de no ingerència’ en la política catalana i espanyola, i sense representar ni l’opinió del seu partit ni del govern dels Estats Units.

El congressista republicà va defensar el dret a decidir de Catalunya, després d’una compareixença a Washington del Secretari d’Afers Exteriors de la Generalitat, Roger Albinyana. ‘No veig cap raó per la qual la gent de Catalunya no pot decidir sobre si vol ser part d’Espanya, com qualsevol altre poble, té el dret a decidir’, va asseegurar Rohrabacher en declaracions a la premsa.

Millo ha afirmat que Rohrabacher també s’ha mostrat ‘sorprès’ quan la delegació espanyola li ha explicat les competències de Catalunya en ‘educació, cultura i fiscalitat’: ‘Ha reconegut que estem molt ben organitzats’, ha afirmat. Segons Millo, el congressista Higgins no s’ha posicionat sobre la qüestió. En atendre els mitjans després d’una hora i mitja de reunió, el delegat del govern espanyol ha assegurat també que la visita de la delegació nord-americana té ‘bàsicament finalitat de caràcter europeu’.

En aquest sentit, Millo ha assegurat que la lluita contra el gihadisme ha centrat la trobada amb els congressistes. Així, han posat sobre la taula les ‘mesures i accions que emprèn el govern espanyol en la lluita contra aquest fenomen i sobre els elements de cooperació entre els diferents països que afavoreixen el resultat d’èxit en aquesta lluita’. Millo ho ha exemplificat amb dades sobre detencions, mecanismes de control i la ‘satisfacció fins a dia d’avui per l’èxit assolit’ des del 2004.

El delegat del govern espanyol ha explicat també que els congressistes han exposat, al seu torn, la política del president dels EUA, Donald Trump, ‘en aquests moments’. Les dues parts han valorat l”excel·lent relació de cooperació’ entre els serveis d’intel·ligència dels dos estats: ‘És un repte compartit, de caràcter global’. Per tot plegat, Millo ha assegurat que la reunió ha estat ‘cordial, positiva i respectuosa’.

La trobada s’ha produït dues hores abans que els dos congressistes es reuneixen al Palau de la Generalitat amb el president català, Carles Puigdemont. De fet, Rohrabacher es va reunir amb Puigdemont el passat 29 de març al Capitoli de Washington en el marc del viatge oficial del president de l’executiu català als EUA.

A la trobada a la delegació del govern espanyol també hi havia el general de divisió cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Ángel Gozalo; el cap regional d’operacions comissari principal de la Policia espanyola, José Jiménez Lacasta; i el subdelegat del govern espanyol a Barcelona, Emilio Ablanedo.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor