03.02.2017 - 03:30
|
Actualització: 03.02.2017 - 14:18
La defensa d’un grup de més de tres-cents militars, guàrdies civils i policies espanyols en un cas que estudia el Tribunal Europeu dels Drets Humans a Estrasburg ha refusat que el cas sigui atès pel jutge andorrà Pere Pastor. L’argument de la defensa és que ‘és un jutge espanyol’ i, doncs, no pot intervenir en un cas on es jutja gent ‘del seu país’.
Els militars i policies han dut a judici l’estat espanyol per haver intentat eliminar el límit imposat a les seves pensions des de fa 33 anys. Segons el Diari d’Andorra, l’advocat Fernando Osuna, encarregat de la defensa d’aquests militars, ha adduït que era il·legal que un jutge resolgués demandes ‘del seu estat’. L’advocat ha presentat una recusació contra Pastor perquè considera, en nom dels seus representats, que ‘no és legal que un jutge d’un estat resolgui demandes del seu propi estat, és a dir, un jutge espanyol integrat en el TEDH no pot tractar de resoldre matèries o litigis en què intervingui Espanya’, segons afegeix El Periòdic d’Andorra. Però Pastor és andorrà, nascut l’any 1968, i és jutge del TEDH a proposta d’Andorra, no d’Espanya.
El demandants insisteixen a identificar Andorra amb Espanya, per ‘la seva dependència administrativa en diverses qüestions’. I aquestes qüestions són educació i defensa, a més del fet que un dels coprínceps és el bisbe de la Seu d’Urgell. I tot això ho diuen passant per alt que a Andorra conviuen tres sistemes educatius, que no hi ha exèrcit sinó que té un cos policíac propi i que el coprincipat garanteix precisament la sobirania d’Andorra.
Aquesta polèmica arriba en un moment de molta alarma a Andorra per la pressió espanyola sobre el Principat, que ha arribat a incomodar França. Precisament ahir, Andorra i Espanya van acordar una trobada entre sengles caps de govern.