Un ex-militar israelià es fa responsable del ciberatac contra la Generalitat durant el 9-N

  • Tal Hanan ha fet cursos a membres dels cossos i forces de seguretat espanyols i ofereix la seva tecnologia a serveis secrets
  • També s'atribueix la filtració dels documents falsos que vinculaven l'independentisme català amb l'autodenominat Estat Islàmic

VilaWeb
Redacció
15.02.2023 - 08:37
Actualització: 15.02.2023 - 11:54

Un empresari israelià –especialitzat en intel·ligència i seguretat governamental– i ex-sots-comandant de l’exèrcit israelià s’atribueix el ciberatac que va rebre la Generalitat durant la consulta del 9 de novembre de 2014, segons una investigació de Forbidden Stories. Tal Hanan, que feia servir el sobrenom de Jorge, estava vinculat a la consultora Cambridge Analytica, que el 2016 va utilitzar les dades de milions d’usuaris de Facebook per a influir en la victòria de Donald Trump.

El ciberatac contra la Generalitat va durar tres dies i va consistir en un assalt en massa a telèfons i portals web relacionats amb l’organització de la consulta. Arran d’això, la web de la Generalitat va deixar de funcionar, però també la de participa2014.cat. A més, va causar estralls en el servei d’emergències mèdiques, el gestor de requeriments policíacs dels Mossos i el portal E-justicia. L’ANC i Òmnium Cultural també van denunciar atacs.

Hanan, que és el director general de l’empresa DemoMan International Ltd, es fa responsable dels ciberatacs del 9-N en un vídeo que només poden veure clients potencials a les seves oficines de Tel-Aviv. “Entre els serveis que va fer o va poder fer”, diu el vídeo, hi havia “matar internet en un país europeu durant un històric referèndum”. Llavors apareixen imatges de diaris catalans informant sobre els atacs a la Generalitat.

Així mateix, s’atribueix la filtració dels documents falsos que vinculaven l’independentisme català amb l’autoanomenat Estat Islàmic. Contractar els seus serveis –que inclouen més de 30.000 usuaris falsos en xarxes socials i la capacitat de piratar comptes de Telegram i Gmail– per a interferir en campanyes electorals costa entre sis milions i catorze milions d’euros.

A consultes del diari El País, el Ministeri d’Interior espanyol ha negat haver contractat els serveis d’Hanan i de DemonMan International. Ara, el mateix diari revela que l’empresari i ex-militar ha fet cursos a funcionaris de les forces i cossos de seguretat de l’estat espanyol. Així mateix, Hanan assegura que ha venut la seva tecnologia AIMS (Advanced Impact Media Solutions) a serveis d’intel·ligència de tot el món.

El Cesicat, l’antecessor de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, va qualificar l’atac contra el 9-N com una feina “professional” encarregada per tercers. Tot i que va dir que no havia estat sofisticat, sí que fou efectiu perquè –més enllà dels estralls que va causar– no se’n va poder identificar el responsable. Els autors van fer servir ordinadors dels Estats Units, Rússia i la Xina per no deixar cap rastre de la seva identitat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor