Militància Decidim presenta la proposta d’executiva nacional que vol encapçalar ERC

  • Les cares visibles de l'acte han estat Oriol Junqueras, Elisenda Alamany i Diana Riba

VilaWeb
Redacció
13.10.2024 - 13:47
Actualització: 13.10.2024 - 15:58

Militància Decidim, la candidatura encapçalada per Oriol Junqueras que opta a la presidència d’Esquerra Republicana, ha presentat la proposta d’executiva nacional que aspira a guanyar a les altres candidatures al congrés d’ERC.

Ho ha fet al parc de la Trinitat Vella de Barcelona, amb les cares visibles d’Oriol Junqueras; Diana Riba, candidata a adjunta a la Presidència; i Elisenda Alamany, candidata a la Secretaria General d’ERC.

El congrés d’ERC en què competeixen les quatre candidatures (Oriol Junqueras, en nom de Militància Decidim; Xavier Godàs, en nom de Nova Esquerra Nacional; Helena Solà, en nom de Foc Nou; i Xavier Martínez-Gil, en nom de Recuperem ERC) es farà d’aquí a gairebé dos mesos. De moment, Junqueras, que el maig passat va deixar el càrrec després de tretze anys i que, d’aleshores ençà, és qui més reunions ha fet amb militants de base, sembla el més ben situat per a reconquerir el tron: el dubte és més aviat si hi haurà segona volta i, sobretot, qui en serà el rival.

Més pes al municipalisme

Des de Militància Decidim asseguren que volen donar un pes important al municipalisme. “És una proposta de 30 persones, en representació de les bases, dels municipis i de totes les vegueries de Catalunya, que ens dibuixa una autèntica renovació amb novetats i canvis en l’organització que transformarà el funcionament del partit”, ha comentat Riba.

Destaca la idea d’incorporar set batllies dins l’executiva. Seran Jordi Fàbrega (batlle de Sant Pere de Torelló), Adam Tomàs (batlle d’Amposta), i ex-batlles com Mario Urrea (Torrebesses), Joan Plana (Roses), Solés Carabasa (Ponts), i Lluïsa Llop (Gelida), a banda del mateix Junqueras, ex-batlle de Sant Vicenç dels Horts.

Des de Militància Decidim han explicat que volen establir una Vicesecretaria General de Municipalisme i una Vicesecretaria General de Món Rural, amb cinc secretaries nacionals treballant pels municipis. També volen crear una nova Secretaria Nacional de Ruralitats, una nova Secretaria Nacional d’Estratègia Metropolitana, una de Municipis Republicans i una de Projectes municipals.

Canvis estratègics

Un dels canvis més significatius que proposen des de Militància Decidim és la creació d’una Vicesecretaria General d’Estratègia Política, diuen, per tal “d’evitar errors recents”. Cal recordar ací l’escàndol pels cartells ofensius contra els germans Maragall que ERC va penjar per Barcelona. Ernest Maragall va assenyalar Tolo Moya, director de comunicació d’Esquerra Republicana, com a responsable orgànic de l’enganxada de cartells ofensius sobre ell i el seu germà, Pasqual Maragall, durant la pre-campanya de les eleccions municipals. Recordem, també, que el vice-conseller d’Estratègia i Comunicació del govern, Sergi Sabrià, va anunciar la seva dimissió després de destapar-se que l’elaboració dels cartells contra els germans Maragall va sortir d’ERC, tot i defensar la seva innocència.

D’altra banda, es busca d’associar orgànicament l’àmbit d’organització i el de finances en una nova Vicesecretaria General d’Organització, Finances i Lluita Antirepressiva per a la desburocratització interna i facilitar el dia a dia de les seccions locals.

També es vol reforçar el caràcter de partit obert, l’acció per la identitat, la diversitat i la ciutadania per ser un sol poble, mitjançant una nova Secretaria Nacional per la Llengua i l’Acció comunitària. A banda, hi ha una aposta pel món del treball, ja que se li dona rang de Vicesecretaria General.

A la seva pàgina web, la candidatura diu que vol restaurar l’honestedat i la coherència del partit per a “forjar la majoria democràtica independentista”. Hi proposen un “compromís històric” per a defensar la nació, la llengua, la cultura i l’escola, parlen d’ordir “una aliança social d’esquerres”, de fer una regeneració democràtica interna i de fomentar el benestar emocional dins l’organització i lideratges femenins. En una llista de catorze punts genèrics, reivindiquen el municipalisme, la igualtat i “la gent que treballa i emprèn”, però no hi ha concreció sobre la política de pactes ni les prioritats estratègiques.

Renovació de cares?

Alamany ha explicat que dues terceres parts (66,7%, 20 de 30), dels nous membres de la futura Executiva Nacional no han ocupat mai cap càrrec en el Govern. “Per renovar ERC no n’hi ha prou amb renovar peces. El repte que tenim és modernitzar el partit i obrir-lo al país, perquè s‟assembli a la Catalunya d’avui”, ha dit.

Al final de l’acte, ha intervingut Junqueras: “Aquesta és la candidatura de la militància, de la renovació, de l’obertura, del canvi… És la candidatura que ha de permetre que la militància decideixi”, ha expressat.

La candidatura de Junqueras sosté que l’ex-president del partit no ha pogut exercir el càrrec de debò perquè va passar més de tres anys a la presó i, després de l’indult, ha continuat inhabilitat. La resta de candidatures no hi estan d’acord i afirmen que fou partícip –si no impulsor– de la majoria de decisions orgàniques que es van prendre durant el seu mandat.

Tanmateix, hi ha uns quants membres destacats de la candidatura Militància Decidim coneguts pel públic. Són els ex-consellers Raül Romeva i Bernat Solé, l’ex-diputat Pau Morales, els ex-regidors Oriol López, de Mollet del Vallès, i Arés Tubau, de Rubí. També a Madrid Gabriel Rufián, l’ex-diputat Joan Tardà i els ex-consellers Joan Ignasi Elena i Juli Fernàndez.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor