03.09.2016 - 22:00
|
Actualització: 03.09.2016 - 22:12
Més de 150 milions de persones han participat en la vaga general que els sindicats indis han definit ‘com la més gran que ha vist el món’. El sector públic del país s’ha paralitzat completament mentre els treballadors reclamaven millores salarials. L’impacte econòmic de l’aturada s’ha calculat en uns 2.400 milions d’euros.
Els ministres de finances i treball van intentar evitar la vaga fent concessions als treballadors d’últim minut. Una d’elles va ser un increment de 104 rúpies —1’4 euros— del salari mínim diari dels treballadors no qualificats. Tanmateix, aquestes cessions no van fer efecte i milions de persones han sortit al carrer en contra de les polítiques ‘anti-treballadors i anti-persones‘ del govern nacionalista de Narendra Modi.
L’únic sindicat important que no ha participat en la vaga ha estat el Bharatiya Mazdoor Sangh que, com el partit governamental, forma part del grup nacionalista hindú Rashtriya Swayamsevak Sangh.
Entre les exigències dels manifestants a Modi hi ha augments del salari mínim de 692 rúpies (9’2 euros), un servei sanitari universal i la prohibició d’inversions estrangeres en el sistema de ferrocarrils i en les indústries de defensa i assegurances. Es tem que aquest tipus d’inversions puguin comportar, al final, la seva privatització.
El primer ministre, Narendra Modi, i el seu partit Bharatiya Janata van arrasar a les eleccions del maig del 2014. Modi va prometre un govern obert als negocis i implicat a reformar l’economia perquè Índia esdevingui una gran potència. El pressupost d’enguany contemplen múltiples privatitzacions i el tancament de moltes empreses públiques deficitàries.