Vint milions de persones confinades a la Xina: què en sabem, del nou coronavirus?

  • El virus ha causat divuit morts i hi ha casos confirmats a Hong Kong, Singapur, Macau, Tailàndia, Taiwan, Vietnam, els Estats Units, el Japó i Corea del Sud

VilaWeb

EFE / Redacció

23.01.2020 - 15:07
Actualització: 27.01.2020 - 19:27

Sis ciutats de l’interior de la Xina –Wuhan, Huanggang, Zhijiang, Chibi, Xiantao i Ezhou– han suspès els serveis d’avions, tren, autobús i carreteres arran d’un nou coronavirus (2019-nCoV). De moment, hi ha 571 casos confirmats per la Comissió de Salut de la Xina i 18 persones s’han mort a causa de la pneumònia causada per aquest virus.

En total, són vint-i-un milions d’habitants i l’objectiu d’aquesta mesura és evitar que el virus s’estengui amb motiu de l’Any Nou xinès (25 de gener), atès que la població acostuma a desplaçar-se per tot el territori. És per això també que la capital de la Xina, Pequín, ha suspès les celebracions, encara que ja hi ha casos confirmats a Hong Kong, Macau, Tailàndia, Taiwan, Singapur, els Estats Units, Vietnam, el Japó i Corea del Sud.

Què és el nou coronavirus?

És un virus de la mateixa família que la SARS (Síndrome Respiratòria Aguda Greu) i que la MERS (Síndrome Respiratòria de l’Orient Mitjà), malalties que es transmeten d’animals a humans, però també tenen capacitat de transmetre’s entre humans. S’anomenen coronavirus per la forma del patogen i afecten el tracte respiratori, principalment els pulmons, i en alguns casos pot arribar a causar la mort.

Els principals símptomes són més intensos que una grip, amb febre, dolor i malestar general i problemes respiratoris, segons que expliquen els investigadors Joaquim Segalés i Julia Vergara-Alert, de l’equip d’investigació de coronavirus del programa de Sanitat Animal de l’IRTA, i el cap de la Unitat d’Alta Biocontenció de les instal·lacions del centre IRTA-CReSA, Xavier Abad. 

Segons el coneixement que es té actualment del nou coronavirus, el període d’incubació pot durar catorze dies, d’acord amb un pla de prevenció i control que van publicar ahir les autoritats sanitàries xineses.

Com ha aparegut aquest nou coronavirus?

Els primers casos van aparèixer a mitjans de desembre, en plena època de grip, quan a Wuhan, una ciutat d’onze milions d’habitants, van començar a ingressar als hospitals diverses persones afectades per un procés de pneumònia. Es va detectar que tots treballaven o visitaven amb freqüència el mercat de marisc i carn de Wuhan.

Encara no se sap quin va ser l’origen de la infecció, tot i que s’especula que podria provenir d’animals infectats, com ja va succeir en els casos de la SARS i de la MERS. Un estudi ha suggerit que les genetes o gat mesquer, i els pollastres, podrien ser portadors de virus, però encara no s’ha confirmat epidemiològicament.

Com es propaga i com es pot prevenir?

La transmissió entre persones es pot donar per tocar una superfície o un objecte contaminat amb el virus i posteriorment tocar-se la boca, el nas o els ulls sense rentar-se les mans. També pot ser en estar en contacte amb persones que estiguin incubant el virus, i en aquest cas es pot transmetre per l’aire, en tossir o en esternudar.

Encara que es desconeix si un animal va ser el transmissor, tanmateix, es demana de cuinar bé la carn i els ous, així com d’utilitzar protecció en tenir contacte amb animals vius salvatges o de granja per evitar un possible contagi.

Per aquest motiu des de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) es donen diversos consells per evitar el contagi. El primer és netejar-se bé les mans, amb aigua i sabó, o amb un desinfectant per a mans a base d’alcohol. Per evitar de contagiar els altres, s’aconsella de cobrir-se el nas i la boca en tossir i esternudar, i utilitzar mocadors de cel·lulosa o l’avantbraç. També es recomana d’evitar el contacte proper amb qualsevol persona amb grip o amb símptomes de refredat.

Quin grau de mortalitat té?

Segons les dades inicials, la mortalitat del nou coronavirus és de l’1,5%, però caldrà fer un seguiment diari per veure com evolucionen els casos. Per ara, el ‘2019-nCoV’ es pot considerar menys agressiu en les seves conseqüències, comparat amb la SARS i la MERS. L’epidèmia de la SARS, amb l’últim cas reportat fa més de quinze anys, va provocar la mort de vuit-centes persones i va infectar unes vuit mil amb una taxa de mortalitat al voltant del 10%. La MERS, encara activa, però geogràficament continguda a la península Aràbiga, ha infectat prop de 2.500 persones amb més de 850 casos fatals amb una mortalitat del 35%.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor