23.01.2020 - 15:07
|
Actualització: 27.01.2020 - 19:27
Sis ciutats de l’interior de la Xina –Wuhan, Huanggang, Zhijiang, Chibi, Xiantao i Ezhou– han suspès els serveis d’avions, tren, autobús i carreteres arran d’un nou coronavirus (2019-nCoV). De moment, hi ha 571 casos confirmats per la Comissió de Salut de la Xina i 18 persones s’han mort a causa de la pneumònia causada per aquest virus.
En total, són vint-i-un milions d’habitants i l’objectiu d’aquesta mesura és evitar que el virus s’estengui amb motiu de l’Any Nou xinès (25 de gener), atès que la població acostuma a desplaçar-se per tot el territori. És per això també que la capital de la Xina, Pequín, ha suspès les celebracions, encara que ja hi ha casos confirmats a Hong Kong, Macau, Tailàndia, Taiwan, Singapur, els Estats Units, Vietnam, el Japó i Corea del Sud.
Què és el nou coronavirus?
És un virus de la mateixa família que la SARS (Síndrome Respiratòria Aguda Greu) i que la MERS (Síndrome Respiratòria de l’Orient Mitjà), malalties que es transmeten d’animals a humans, però també tenen capacitat de transmetre’s entre humans. S’anomenen coronavirus per la forma del patogen i afecten el tracte respiratori, principalment els pulmons, i en alguns casos pot arribar a causar la mort.
Els principals símptomes són més intensos que una grip, amb febre, dolor i malestar general i problemes respiratoris, segons que expliquen els investigadors Joaquim Segalés i Julia Vergara-Alert, de l’equip d’investigació de coronavirus del programa de Sanitat Animal de l’IRTA, i el cap de la Unitat d’Alta Biocontenció de les instal·lacions del centre IRTA-CReSA, Xavier Abad.
Segons el coneixement que es té actualment del nou coronavirus, el període d’incubació pot durar catorze dies, d’acord amb un pla de prevenció i control que van publicar ahir les autoritats sanitàries xineses.
Com ha aparegut aquest nou coronavirus?
Els primers casos van aparèixer a mitjans de desembre, en plena època de grip, quan a Wuhan, una ciutat d’onze milions d’habitants, van començar a ingressar als hospitals diverses persones afectades per un procés de pneumònia. Es va detectar que tots treballaven o visitaven amb freqüència el mercat de marisc i carn de Wuhan.
Encara no se sap quin va ser l’origen de la infecció, tot i que s’especula que podria provenir d’animals infectats, com ja va succeir en els casos de la SARS i de la MERS. Un estudi ha suggerit que les genetes o gat mesquer, i els pollastres, podrien ser portadors de virus, però encara no s’ha confirmat epidemiològicament.
Com es propaga i com es pot prevenir?
La transmissió entre persones es pot donar per tocar una superfície o un objecte contaminat amb el virus i posteriorment tocar-se la boca, el nas o els ulls sense rentar-se les mans. També pot ser en estar en contacte amb persones que estiguin incubant el virus, i en aquest cas es pot transmetre per l’aire, en tossir o en esternudar.
Encara que es desconeix si un animal va ser el transmissor, tanmateix, es demana de cuinar bé la carn i els ous, així com d’utilitzar protecció en tenir contacte amb animals vius salvatges o de granja per evitar un possible contagi.
Per aquest motiu des de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) es donen diversos consells per evitar el contagi. El primer és netejar-se bé les mans, amb aigua i sabó, o amb un desinfectant per a mans a base d’alcohol. Per evitar de contagiar els altres, s’aconsella de cobrir-se el nas i la boca en tossir i esternudar, i utilitzar mocadors de cel·lulosa o l’avantbraç. També es recomana d’evitar el contacte proper amb qualsevol persona amb grip o amb símptomes de refredat.
Q: What can I do to protect myself from #coronavirus?
A: https://t.co/PKzKaO2yfK pic.twitter.com/eNhlhR0PEq
— World Health Organization (WHO) (@WHO) January 17, 2020
Quin grau de mortalitat té?
Segons les dades inicials, la mortalitat del nou coronavirus és de l’1,5%, però caldrà fer un seguiment diari per veure com evolucionen els casos. Per ara, el ‘2019-nCoV’ es pot considerar menys agressiu en les seves conseqüències, comparat amb la SARS i la MERS. L’epidèmia de la SARS, amb l’últim cas reportat fa més de quinze anys, va provocar la mort de vuit-centes persones i va infectar unes vuit mil amb una taxa de mortalitat al voltant del 10%. La MERS, encara activa, però geogràficament continguda a la península Aràbiga, ha infectat prop de 2.500 persones amb més de 850 casos fatals amb una mortalitat del 35%.