07.05.2022 - 22:37
|
Actualització: 07.05.2022 - 22:39
Acció Cultural del País Valencià (ACPV) enguany ha escollit Castelló per celebrar els actes de commemoració de la Diada del 25 d’Abril, un enclavament escollit expressament pel quarantè aniversari del discurs que va fer Joan Fuster a la plaça de bous, on enguany també ha culminat la mobilització. D’allà estant, Anna Oliver, la presidenta d’ACPV, ha fet un discurs en què ha recordat els seus orígens humils –“sóc la filla d’una obrera”– i ha donat les gràcies als assistents i a tots aquells que han fet possible la diada d’enguany. En el discurs, ha recordat que ara també fa quaranta anys que es va aprovar l’Estatut d’Autonomia del País Valencià, un text que ha qualificat d’abús contra els valencians. Però ha recordat que, a pesar d’això, dels diferents pactes de la Moncloa, dels jutges i dels diferents governs que els valencians han patit, no els han esclafat ni els han tret el propòsit de ser poble.
Sobre la frase de Fuster “O ara o mai”, Oliver ha dit que no havia estat mai per la tossuderia dels valencians. “L’eufemisme no suma. Amagar el nom de la llengua o amagar el nom del país, no suma.” I ha dit que aquells que no volien que a la llengua se l’anomenés català o que a la terra se li digués País Valencià eren els mateixos que no volien que el corredor mediterrani facilités les connexions amb el Principat, no volien el finançament just i que no volien que TV3 es veiés al País Valencià. També s’ha referit a la rebaixa de les expectatives del requisit lingüístic que s’ha sabut aquesta setmana mateixa. Ha demanat als assistents que no diluïssin les seves demandes: “L’Any Fuster ens mostra que ser avantguarda és el camí. La normalitat. El futur depèn de nosaltres, el poble que ara i sempre serà País Valencià.”
El discurs d’Oliver ha estat precedit per una jornada d’activitats i commemoracions pel quarantè aniversari del mític discurs de Fuster a la plaça de bous. Ha començat amb un breu homenatge al filòleg i sociolingüista Vicent Pitarch i l’espectacle Arrel, de Mural Sonor, de Miquel Gil i Noèlia Llorens, Titana, un repàs a la música folk i d’arrel, i a la vesprada s’ha convertit en una gran manifestació que ha recorregut el centre de Castelló.
Les muixerangues han estat les protagonistes de la vesprada, amb una trobada en la qual han participat les colles la Nova Muixeranga d’Algemesí, la Jove Muixeranga de València, la Muixeranga de Vinaròs, la Conlloga Muixeranga de Castelló, la Muixeranga d’Alacant, la Muixeranga de la Marina Alta, la Muixeranga la Socarrà de Xàtiva i la Muixeranga de Sueca. L’Associació Cultural Botafocs s’ha encarregat de sembrar de pirotècnia el recorregut.
Després, ara ja sí, la cultura ha donat pas a la reivindicació política amb una manifestació enguany centrada en gran part per la rebaixa de l’exigència lingüística per als funcionaris que pretén el PSPV. El conseller Vicent Marzà, que era a la manifestació, ha reivindicat que els valencians han de tenir tots els drets garantits, també els lingüístics, i ho ha lligat amb el discurs de Fuster, que diu que és plenament vigent: “Els compromisos amb els valencians s’han de complir. És una demanda no només legítima, sinó que ha estat sempre damunt la taula i la compartim.”
Finalment, els manifestants han entrat a la plaça de bous, on s’han repetit les muixerangues i s’hi han fet els concerts de Mural Sonor: Pell, amb Mireia Vives i Borja Penalba; Veta, amb May Ibáñez i Tardor; i Carrer, dirigit per la Banda No Falla. També hi han actuat Tesa, Smoking Souls i Cactus, que han completat el cartell.