20.11.2023 - 00:56
|
Actualització: 20.11.2023 - 07:40
No ha calgut ni el resultat oficial. La victòria de Javier Milei ha estat tan clara que el seu contrincant, el peronista Sergio Massa, l’ha reconegut oficialment abans que es fessin públics els primers resultats oficials. El 10 de desembre l’excèntric candidat de l’extrema dreta prendrà possessió com a nou president de l’Argentina i s’afegirà al conjunt de victòries de l’extrema dreta que sacsa el món occidental.
Amb el 99,28% de les meses escrutades, Milei s’imposa amb el 55,69% dels vots, més d’onze punts de diferència i gairebé més de tres milions de vots que el seu rival. Una victòria que ningú no preveia tan àmplia i que sembla impossible si es té en compte que La Libertad Avanza, el partit de Milei, es va formar el juliol del 2021 i, tanmateix, ha estat capaç de derrotar l’omnipresent peronisme.
Evidentment, en bona part ha estat perquè la majoria de la dreta tradicional ha decidit de donar suport a Milei, després de la primera tanda de les eleccions presidencials, en què ell restà com a contrincant de Massa. Avui es reunirà amb el president en funcions, Alberto Fernández –que no l’ha felicitat–, per començar a preparar la transició.
Javier Milei, l’ultra que ha captat les pors i l’entusiasme dels homes joves argentins
Aquestes darreres setmanes, Milei ha deixat de banda el seu histrionisme habitual i ha adoptat un discurs més moderat, conscient que la victòria electoral era inviable sense el suport dels votants centristes i els indecisos. Si abans s’havia centrat a castigar l’establishment polític argentí, en la recta final de la campanya ha tingut un to més propositiu i ha optat –com havien fet molts més candidats antiperonistes– pel canvi i la transformació. És un discurs semblant al de polítics de centre-dreta, com ara Bullrich, la seva rival a la primera volta, que Milei havia assenyalat durant bona part de la campanya com a membre de la casta política contra la qual sempre ha promès de lluitar.
Tot i aquest intent de tomb cap a la moderació, Milei ha continuat protagonitzant alguns dels moments erràtics que –a voltes per a bé i sovint per a mal– han marcat la seva candidatura. Un dels moments més sonats va ser l’entrevista que va oferir al periodista Esteban Trebucq a la cadena A24, quan va dir que sentia veus –tot i que el plató era buit– i va mostrar-se visiblement desorientat en més d’un moment, cosa que va despertar les crítiques i l’estupefacció de molts dels seus seguidors. Milei ha reconegut en públic que el seu principal assessor és un gos que va tenir amb el qual afirma comunicar-se a través d’una mèdium.
Admirador de Donald Trump i de l’ex-president brasiler Jair Bolsonaro, Milei ha etiquetat el papa Francesc –l’antic arquebisbe de Buenos Aires, Jorge Bergoglio, el primer pontífex sud-americà– de “esquerrà dolent”. El canvi climàtic diu que és una “mentida socialista”, afirma que convocarà un referèndum per desfer la llei d’ara fa tres anys que va legalitzar l’avortament i ha fet una crida a crear un mercat per a la venda d’òrgans.
Muchas gracias Presidente @realDonaldTrump pic.twitter.com/RzdCGknYT3
— La Libertad Avanza (@LLibertadAvanza) November 20, 2023
“Avui comença la reconstrucció”
En el seu primer discurs, Milei ha assegurat que avui “comença la reconstrucció” a l’Argentina i “el final de la decadència”. “Prou del model de la casta. Avui tornem a abraçar el model de la llibertat per tornar a ser una potència mundial.” El president electe també ha reclamat a Alberto Fernández que es faci càrrec del seu mandat fins al final –10 de desembre– i ha obert la porta a més forces perquè s’afegeixin al projecte de La Libertad Avanza.
“Sabem que hi ha gent que s’hi resistirà, hi ha gent que vol mantenir aquest sistema de privilegis per a alguns i empobrir la majoria”, ha insistit Milei. I ha afegit: “No hi ha lloc per als violents, ni per als qui violen la llei per defensar els seus privilegis […]. L’Argentina té futur. Aquest futur existeix. Aquest futur és lliberal.”
Finalment, s’ha descrit com “el primer president liberal llibertari de la història de la humanitat” i ha pronosticat que l’Argentina tornarà a ser una potència mundial d’aquí a trenta-cinc anys.