30.11.2024 - 21:40
El concert Mils anys de música a Montserrat serà una gran festa de compositors, músics i intèrprets vinculats al monestir de Montserrat amb motiu de la celebració, el 2025, dels mil anys de la seva fundació. Aquesta actuació, que es farà demà, serà el primer dels cinc concerts de la programació del Palau de la Música dedicats a commemorar el Mil·lenari de Montserrat, alguns dels quals també es faran al Festival de Música del Mil·lenari per afegir-se a un esdeveniment extraordinari. El monestir de Montserrat, a més de ser un centre espiritual i un dels símbols més genuïns de Catalunya, també és un centre musical i cultural de gran tradició al país, valors que comparteix amb el Palau de la Música Catalana.
La primera part de la vetllada serà dedicada a la història musical de Montserrat, amb obres dels compositors més representatius de l’Escola Montserratina, com ara Joan Cererols, Antoni Soler, Narcís Casanoves, Ferran Sor, Àngel Rodamilans, Anselm Ferrer, Joan Just, Francesc Civil i Ireneu Segarra, a més del fragment Mariam Matrem Virginem (versió del pare Gregori Estrada) del Llibre vermell de Montserrat i l’Himne d’Advent (orquestració de Pol Requesens).
Les diverses obres seran interpretades per l’Escolania de Montserrat (dirigida per Llorenç Castelló), Schola Cantorum de l’Escolania (dirigida per Pau Jorquera), Capella de Música de Montserrat (dirigida per Francesc Garrigosa), Coral d’Antics Escolans (dirigida per Guifré Canadell), Cor del Mil·lenari (dirigit i preparat per Guifré Canadell i Eduard Vila), Cor Exaudio d’Igualada (dirigit per Carles Prat i Pablo Morales), Cor Jove Amics de la Unió de Granollers (dirigit per Marta Dosaiguas), la Caravaggia (dirigida per Lluís Coll) i l’Orquestra Simfònica del Mil·lenari (d’antics escolans de Montserrat). Hi participaran un elenc de solistes i organistes vinculats a l’Escola Montserratina.
Sota la direcció artística de Daniel Mestre, la direcció musical serà a càrrec d’Oleguer Aymamí, Alfred Cañamero, Jordi Casas, Marc Díaz, Sergi Gili, Salvador Mas, Daniel Mestre, Xavier Palà, Joaquim Piqué, Francesc Prat i Lluís Vila.
A la segona part s’interpretarà l’oratori del Mil·lenari Pacis Visio, una obra que s’haurà estrenat el dia abans al monestir i que és una composició a deu mans signada per cinc compositors contemporanis sorgits de l’Escolania de Montserrat: Bernat Vivancos, Andreu Diport, Miquel de Jorge, Carles Prat i Adrià Barbosa. Cinc compositors que han dirigit la seva carrera cap a àmbits diversos de la música, com el coral, l’orquestral i l’audiovisual. L’oratori consta de cinc parts: “Origen: el tron de la Mare”, de Bernat Vivancos, dirigida per Jordi Casals; “La reguera de la història”, d’Andreu Diport, dirigida per Manel Valdivieso; “Ocàs”, de Miquel de Jorge, dirigida per Marcel Ortega; “Ressorgiment”, de Carles Prat, dirigida per Lluís Vilamajó, i “Futur”, d’Adrià Barbosa, dirigida per Josep Pons. Pacis Visio s’estrenarà avui a Montserrat. El concert es clourà amb “El virolai”, de Josep Rodoreda (orquestració de Pol Requesens), dirigit per Salvador Mas.
Concerts del Palau dedicats al Mil·lenari de Montserrat
El Palau de la Música Catalana i Montserrat tenen com a lloc comú valors com ara la defensa i impuls de la cultura i patrimoni de Catalunya, profundament arrelats en totes dues institucions, que fan que la sala modernista s’afegeixi a la celebració del mil·lenari montserratí amb cinc concerts.
A banda del concert de demà, pocs dies després –el dia 9– el Cor Cererols, dirigit per Marc Díaz (també a l’orgue), oferirà el concert Completes de Nadal, en què es proposa una reconstrucció de la litúrgia de les Completes (l’horari canònic) de Joan Cererols situant-les en el context de Nadal i afegint a la música del compositor falsos bordons propis, gregorians i motets i vilancets adients a la celebració. S’afegiran al programa obres de Victoria, Palestrina i de l’organista i compositor noruec contemporani Kjell Mørk Karlsen.
Ja el 2025, l’Escolania de Montserrat interpretarà el Llibre vermell de Montserrat –el 27 de febrer–, el recull de cants i danses dels pelegrins de procedències diverses que amenitzaven les vetlles a la plaça davant l’església del monestir durant el segle XIV i que deu el nom al color vermell del vellut de les cobertes del llibre. L’Esbart Dansaire de Rubí acompanyarà l’Escolania, sota la direcció de Llorenç Castelló, l’actual director. L’endemà s’interpretarà a l’Atlàntida de Vic.
També s’inclourà a la sèrie de concerts dedicats al Mil·lenari de Montserrat el que oferiran el Cor de Cambra del Palau i el Balthasar Neumann Chor –dia 13 de març–, dirigits per Xavier Puig, dedicat al Romanticisme coral, un dels períodes més rics i prolífics per a la música coral. Amb la col·laboració del tenor Julian Prégardien i de l’organista Juan de la Rubia, el programa farà un recorregut que va de dos dels compositors romàntics per excel·lència, Mendelssohn i Brahms, fins als compositors catalans Bernat Vivancos i Andreu Diport. Aquest concert també es farà el dia abans a Montserrat.
Finalment, l’Escolania de Montserrat i la Capella de Música de Montserrat tornaran al Palau amb l’Orquestra del Miracle –el 22 de maig–, dirigida per Juan de la Rubia a l’orgue i fundada ara fa dos anys al santuari del Solsonès, sufragani de Montserrat. El programa inclourà una obra representativa de cadascun dels tres compositors més importants del Barroc: Händel, Bach i Vivaldi. L’endemà, el concert es repetirà a Montserrat.