Miguel Hernández, Zaplana i Mónica Oltra sobrevolen el ple de les Corts que enterra el Botànic

  • La tramitació de les cinc proposicions de llei origina una de les sessions més convulses de la legislatura a les Corts Valencianes amb dures acusacions entre el bloc PP-Vox i el PSPV-Compromís

VilaWeb
Esperança Camps Barber
18.04.2024 - 12:58
Actualització: 18.04.2024 - 14:34

A la sessió de les Corts en què s’ha aprovat la presa en consideració de les cinc proposicions de llei del Consell per a modificar d’arrel la legislació del Botànic hi ha hagut una sola unanimitat: els desigs de recuperació i de sort i les paraules de reconeixement a la diputada de Compromís Aitana Mas que avui ha estat present a l’hemicicle després d’anunciar diumenge que té càncer i d’haver sotmès aquesta setmana a la primera sessió de quimioteràpia. Ella ha rebut amb un somriure les paraules afectuoses de tots els grups.

Els represaliats que ha mostrat el PSPV

A partir d’ací, el nivell de batussa i de soroll que s’ha viscut a les Corts ha estat el més elevat d’ençà que va començar aquesta legislatura. Avui el ple ha pres en consideració la llei que modifica el model d’À Punt; la que canvia el sistema educatiu i retalla hores de docència en català; la que modifica el funcionament de l‘Agència Valenciana Antifrau; la que rebaixa les exigències de la llei de transparència, i la llei anomenada de concòrdia, que deroga la de memòria democràtica.

Entre totes, aquesta és la que més ha irritat els diputats de l’oposició. Els de Compromís anaven tots vestits de negre, i els del PSPV han exhibit fotografies de represaliats pel franquisme, com el poeta Miguel Hernández; la mestra rural Paquita Sanchis; el doctor Joan Peset Aleixandre; el director de la revista la Traca, Miguel Careller; Doroteo Ibáñez, el darrer afusellat a Paterna l’any 1956; i el poeta Lorenzo Calatayud, entre més.

Tant PSPV com Compromís han aprofitat la sessió de control al govern per a fer preguntes relacionades amb aquests canvis legislatius. El síndic de Compromís, José Muñoz, ha acusat Carlos Mazón de dignificar els repressors que van lluitar per la llibertat. “Vostè té un problema amb la democràcia i pacta amb el feixisme”, li ha dit. Després ha recordat al president que el seu mentor, Eduardo Zaplana, seu al banc dels acusats per a dir-li que també té un problema amb el zaplanisme. “S’avergonyeix de les lleis que porta al parlament i té la poca vergonya d’emprar la paraula ‘concòrdia’, que significa ajuntar els cors. El feixisme que seu amb vostè és a Hongria, Itàlia o França i vostè li va obrir la porta i va pactar amb ells”, li ha dit en referència al vice-president primer, el torero Vicente Barrera.

En la resposta, Mazón ha dit al PSPV que ell pot permetre’s el luxe d’estar contra tots els odis i contra totes les dictadures, una expressió del periodista andalús Manuel Chaves Nogales, de qui ha llegit un text que estableix una equidistància entre els assassinats dels anarquistes i els dels feixistes. A continuació, Mazón ha regalat el llibre a Muñoz que, al seu torn, li ha donat la fotografia de Miguel Hernández que el president ha deixat visible al seu escó. Això no ha agradat al síndic socialista que ha publicat una fotografia a Twitter per a expressar el seu enuig de veure juntes la imatge del poeta i del polític de Vox que, com ha recordat Muñoz Mateix, es va declarar digne i orgullós de ser descendent dels qui guanyaren la guerra.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Aitana Mas, entre Vicent Marzà i Joan Baldoví (fotografia: EFE).
Joan Baldoví (fotografia: EFE).
Els diputats socialistes ensenyen les fotografies dels represaliats).

Joan Baldoví: “No els fa vergonya? No tenen mala consciència?”

Joan Baldoví ha començat la seua intervenció dient que avui és un dia negre per als valencians i ha repassat totes cinc lleis. “Avui és un dia de la vergonya.” A continuació ha fet un silenci i ha llegit un fragment de la interlocutòria judicial que arxivava l’acusació contra Mónica Oltra i ha etzibat a la bancada del PP: “No els fa vergonya? No tenen mala consciència?” La diputada Elena Bastidas, que va ser una de les que més va perseguir Oltra quan era vice-presidenta, ha cridat un “No!” que ha ressonat en tot l’hemicicle. Baldoví li ha dit: “Ets una mala persona. Acusar algú sense proves és ser una mala persona. Molta processó i molt poca vergonya.”

En aquells moments, els decibels de la sessió ja havien arribat a un topall del qual no han baixat fins al final perquè els dos blocs s’han demostrat més irreconciliables que mai. Però Baldoví ha continuat amb el guió i ha tornat a traure l’espantall de Zaplana per a parlar del repartiment del pastís de les ITV entre els amics. “Als amics del PP, als Cotino, als Blasco, als amics de Benidorm, als empresaris de la construcció”, i ha preguntat a Mazón, que fa molts anys va ser director del servei ITV a Alacant, si considerava un referent Eduardo Zaplana.

El president no ha respost a cap de les andanades de Baldoví i s’ha preguntat en veu alta de què serveix Compromís, que –ha dit– cada dia fa el mateix discurs. També ha llançat una acusació contra el diputat Vicent Marzà, que s’ha vist obligat a demanar la paraula per a exigir a Mazón que retiràs l’acusació. Mazón no l’ha retirada.

Aplaudiments i colps damunt la taula

I després ha vingut una reiteració d’acusacions entre uns i altres sobre qui va fer caure Oltra, a qui acusen de no haver demanat perdó a la víctima del seu ex-marit. Hi ha hagut, també, un intercanvi de retrets sobre les responsabilitats dels incendis forestals…

Durant la votació de la presa en consideració de les cinc lleis, els dos grups del govern han aplaudit i s’han felicitat de manera estrepitosa i teatral. A l’altra banda, els dos grups de l’oposició picaven sobre les taules i cridaven “vergonya!” contra aquells acords que enterraran definitivament, en acabar el tràmit parlamentari,  el rastre de les dues legislatures.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor