05.09.2024 - 13:36
|
Actualització: 05.09.2024 - 19:28
El president francès, Emmanuel Macron, ha nomenat el conservador Michel Barnier –ex-comissari europeu i membre dels Republicans– primer ministre, seixanta dies després de la segona volta de les eleccions legislatives franceses i després d’una llarga successió de rondes de consultes marcades per la manca de consens.
Macron ha triat Barnier després d’haver refusat les opcions de primer ministre proposades pel Partit Socialista i la França Insubmisa, les dues forces principals de la coalició que va ser primera en les eleccions del 7 de juliol. La negativa de Macron a les propostes progressistes ha desencadenat una crisi política de gran abast al país, que Barnier –membre d’un partit que fou quart als comicis– haurà de treballar per aplacar. De fet, Macron li ha demanat que constitueixi “un govern de consens al servei del país”, atès que la segona volta de la legislativa va deixar un parlament sense majories clares.
El Rassemblement National de Marine le Pen, segona força a les legislatives del juliol, ha indicat per la seva banda que no s’oposarà a la candidatura de Barnier, com sí que s’hauria oposat a la d’altres candidats que els diferents partits de l’arc parlamentari francès han proposat en les darreres setmanes.
L’Elisi ha reconegut en un comunicat que la tria de Barnier arribava després “d’un cicle inèdit de consultes” en què Macron ha tractat de cercar un candidat i un govern que aconseguissin tants suports com fossin possibles a l’Assemblea francesa, dividida per la polarització després del resultat de les eleccions parlamentàries de juliol. Barnier, el ministre més gran de la història de la Cinquena República, substituirà a Gabriel Attal, el més jove a ocupar el càrrec.
“El president es nega a respectar la sobirania popular”
La tria ha estat durament criticada pels socialistes i la França Insubmisa. “Qui ostentarà el càrrec de primer ministre no serà el Nou Front Popular, que va ser primer a les eleccions. Les eleccions han estat furtades”, ha denunciat Jean-Luc Mélenchon, antic candidat de la França Insubmisa, en un missatge al seu canal de YouTube.
“Cinquanta-dos dies després de la derrota del govern a les urnes, Macron continua vivint com un autòcrata. En nomenar Michel Barnier, el president es nega a respectar la sobirania popular i l’elecció resultant de les urnes. Contra aquest cop d’estat inacceptable en democràcia, sortiu al carrer el 7 de setembre”, ha piulat Mathilde Panot, presidenta del grup de la França Insubmisa.
Après 52 jours d’un gouvernement battu dans les urnes, Macron continue de se vivre comme en autocrate.
En nommant Michel Barnier, le Président refuse de respecter la souveraineté populaire et le choix issu des urnes.
Contre ce coup de force inacceptable dans une démocratie,… pic.twitter.com/9ROvx2Xec8
— Mathilde Panot (@MathildePanot) September 5, 2024
“La negació democràtica portada al seu punt culminant: un primer ministre del partit que va ser quart i que ni tan sols va participar en el front republicà [contra l’extrema dreta del Rassemblement National]. Entrem en una crisi de règim”, ha denunciat a X el primer secretari del Partit Socialista, Olivier Faure.
Le déni démocratique porté à son apogée : un premier ministre issu du parti qui est arrivé en 4e position et qui n’a même pas participé au front républicain. Nous entrons dans une crise de régime.
— Olivier Faure (@faureolivier) September 5, 2024