Mèxic.- Trobada una canxa de pilota asteca al centre de Ciutat de Mèxic

  • Les restes d'un important temple asteca i una canxa cerimonial de pilota han estat descoberts al centre de Ciutat de Mèxic, la qual cosa dona llum sobre els espais sagrats de la metròpoli que van conquerir els espanyols fa cinc segles, segons han anunciat els arqueòlegs.

VilaWeb
Redacció
08.06.2017 - 10:35

CIUTAT DE MÈXIC, 8 (Reuters/EP)

Les restes d’un important temple asteca i una canxa cerimonial de pilota han estat descoberts al centre de Ciutat de Mèxic, la qual cosa dona llum sobre els espais sagrats de la metròpoli que van conquerir els espanyols fa cinc segles, segons han anunciat els arqueòlegs.

Els descobriments s’han fet a un carrer darrere la catedral catòlica, de l’època colonial, davant el Zócalo, la principal plaça pública del país, en els terrenys d’un hotel de la dècada del 1950.

Les excavacions revelen una secció del que va ser la base d’un temple de forma circular, dedicat al déu del vent Ehecatl i una part més petita d’una pista ritual, la qual cosa confirma els relats dels primers cronistes espanyols que van visitar la capital imperial asteca, Tenochtitlan.

“Ara per aquestes troballes anem precisant ubicacions, orientacions, dimensions de cadascuna de les estructures que estan relatades en les cròniques”, ha dit Diego Prieto, director de l’Institut Nacional d’Antropologia i Història (INAH).

Els arqueòlegs també han detallat una espectacular ofrena de 32 vèrtebres humanes de sexe masculí descobertes a una pila tot just al costat de la pista.

“És una ofrena associada al joc de pilota, la part externa, al peu d’una escalinata, i es tracta de 32 conjunts de cervicals, de colls, que van ser segurament sacrificats o decapitats”, ha indicat l’arqueòleg Raúl Barrera.

Alguns dels estucs blancs originals segueixen visibles a parts del temple, construït durant el regnat entre 1486 i 1502 de l’emperador asteca Ahuizotl, predecessor de Moctezuma, que el conqueridor Hernán Cortés va derrotar durant la conquesta espanyola de Mèxic.

Els primers relats espanyols relaten com Moctezuma sent jove va jugar contra un ancià rei aliat a la canxa i va perdre, la qual cosa es va prendre com a senyal que els dies de l’Imperi Asteca estaven comptats.

L’edifici hauria destacat per la seva forma rodona entre les diverses dotzenes d’altres temples quadrats que dominaven l’espai cerimonial més sagrat dels asteques abans de la conquesta del 1521.

El reconegut arqueòleg de la cultura asteca Eduardo Matos ha afirmat que la part superior del temple probablement va ser construïda per assemblar-se a una serp embolicada, amb els sacerdots entrant a través d’una porta feta per semblar un nas de serp.

Un cop acabades les excavacions, es construirà un museu al lloc, tot just al costat d’edificis moderns de la capital mexicana.

Ciutat de Mèxic, incloent les seves moltes estructures de l’era colonial, va ser construïda sobre les ruïnes arrasades de la capital asteca i és probable que es facin més descobriments, ha manifestat Matos.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor