Metsola es compromet a debatre l’ús del català al Parlament Europeu la legislatura vinent

  • La dirigent maltesa diu que traslladarà la qüestió a la mesa de vice-presidents de l’eurocambra si un estat ho sol·licita

VilaWeb
Imatge d'arxiu de Roberta Metsola (fotografia: EFE / EPA / Julien Warnand).
ACN
10.07.2024 - 14:39
Actualització: 10.07.2024 - 18:05

L’actual presidenta del Parlament Europeu i candidata a revalidar el càrrec, Roberta Metsola, ha expressat el compromís a debatre l’ús del català a l’eurocambra la legislatura vinent. En una reunió amb els Verds/ALE, la dirigent maltesa ha assegurat que portarà aquesta qüestió a la mesa de vice-presidents si un estat ho sol·licita, tal com va passar al setembre després d’una petició del govern espanyol.

Ho ha explicat en un missatge a X l’eurodiputada d’ERC Diana Riba, present a la reunió. Les paraules de Metsola han estat una resposta a una pregunta precisament de Riba, durant una trobada en què Metsola també ha exposat els principals objectius en cas d’un segon mandat.


Aquesta darrera legislatura, i coincidint amb la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea, el govern de Pedro Sánchez va demanar a Metsola que portés el debat sobre l’oficialitat del català –i també de l’èuscar i el gallec– a la mesa de vice-presidents de l’eurocambra.

Aleshores, els membres de la mesa van acordar que no podien prendre una decisió definitiva i van comprometre’s a continuar analitzant la petició, tenint també en compte les decisions que es poguessin prendre en l’àmbit dels 27 en el marc del Consell de la Unió Europea.

D’aleshores ençà, la qüestió sobre l’oficialitat del català al Parlament Europeu ha quedat estancada, ja que el Consell tampoc no ha assolit un consens malgrat els intents del govern espanyol que s’aprovés l’oficialitat de les tres llengües a la Unió Europea.

Pendents de la composició de l’eurocambra

Perquè es permeti l’ús del català al Parlament Europeu, cal que una majoria de set vice-presidents de la mesa de la cambra donin suport a la proposta. Aquesta darrera legislatura, els socialistes no tenien aquesta majoria, raó principal per la qual no va prosperar.

Caldrà veure, doncs, com es conforma la nova mesa de l’eurocambra per a la legislatura vinent per avaluar si, aquesta vegada, hi ha prou suport. La composició se sabrà entre el 16 i el 17 de juliol, durant el ple de constitució que es farà a Estrasburg.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor