26.02.2019 - 05:20
Virginia Trimble és una de les veus més destacades de l’astronomia contemporània. Especialitzada en l’estudi d’estrelles i galàxies, ha desenvolupat la seua carrera a Califòrnia des que va iniciar els seus estudis fins a l’actualitat, com a professora d’astronomia en la Universitat d’Irvine. Trimble fou la primera dona admesa en l’Institut Tecnològic de Califòrnia per mèrits propis sense la necessitat d’un acord amb cap espòs, i la segona en fer observacions des de Palomar Mountain, dues realitats que exemplifiquen la seua contribució en la inclusió de les dones en la investigació de primer nivell.
Amelia Ortiz-Gil i Vicent J. Martínez pogueren entrevistar a Trimble aprofitant la seua visita a València per ser investida doctor honoris causa a la Universitat de València. Tots tres posaren sobre la taula el tractament de la dona en la comunitat científica, assumpte que afectava directament a l’astrònoma no només per ser dona, sinò també per haber aconseguit entrar en comitès de designació de guardons a través dels quals estava treballant per retre homenatge a científiques de primera línea. La seua implicació en aquesta problemàtica va quedar patent al llarg de la conversa: «Em preocupa que les estudiants tinguen menys oportunitats que els seus companys masculins».
Amb motiu del pròxim número 100 de la revista, us convidem a rellegir l’entrevista publicada en el número 65, Nano: Transformant el món amb la nanotecnociència.
Llig l’entrevista amb Virginia Trimble