25.09.2018 - 05:10
|
Actualització: 01.10.2018 - 16:51
La biòloga Lynn Margulis va ser una de les principals figures de l’evolucionisme del segle XX. La seua producció científica va ser prou diversa, amb estudis sobre l’origen de la vida i la seua genealogia, el per què del sexe o l’autoorganització del sistema planetari, però la teoria de l’endosimbiosi fou el seu treball més important. La doctora Margulis va demostrar l’origen procariòtic dels orgànuls cel·lulars, estructures que passarien a formar part de la cèl·lula gràcies a un procés d’associació simbiòtica. Es tracta doncs d’un mecanisme evolutiu essencial per entendre la nostra biosfera.
«De cap manera s’extingirà la vida, molts organismes s’hi acomodaran, però el que sí que serà més fàcil és que s’extingesca l’home»
L’any 2001, la Universitat de València va nomenar a Margulis com a doctora honoris causa, tal i com feren també nombroses universitats al llarg de la seua carrera. Unes poques hores abans de la seua investidura va concedir una entrevista a la revista Mètode conduida per Francesc Mesquita-Joanes per parlar d’evolucionisme amb el to crític que sempre la va caracteritzar: «De cap manera s’extingirà la vida, molts organismes s’hi acomodaran, però el que sí que serà més fàcil és que s’extingesca l’home».
Amb motiu del pròxim número 100 de la revista, us convidem a rellegir l’entrevista publicada en el número 31, Existeix la ciutat somniada?