30.10.2018 - 05:10
|
Actualització: 30.10.2018 - 14:14
Tractar de narrar la història de la humanitat sense parlar de la grip espanyola seria un esforç del tot infructuós. Definida com “el major holocaust mèdic de la història” pels mitjans de l’època junt amb la plaga de Justinià i la Pesta Negra, aquesta pandèmia va posar fi a la vida d’entre quaranta i cinquanta milions de persones, una mortaldat molt superior a la que va produir la Primera Guerra Mundial.
Amb el descobriment de l’agent causant de la grip espanyola, el virus influença, nombrosos estudis han tractat d’explicar la seua virulència. Es tracta, al cap i a la fi, d’un virus típic del sistema respiratori que afecta tots els anys a milions de persones, però el virus A de la grip del 1918 presentava característiques patogèniques úniques possiblement relacionades amb la seua hemaglutinina. Encara amb qüestions per resoldre, resulta evident com les pobres condicions de vida als camps de soldats concentrats per la guerra i l’absència de medicaments per tractar infeccions secundàries propiciaren els fatals resultats d’aquesta crisi mèdica.
Aquesta pandèmia va posar fi a la vida d’entre quaranta i cinquanta milions de persones, una mortaldat molt superior a la que va produir la Primera Guerra Mundial.
Per esclarir roman també l’origen de la pandèmia. Veus de la investigació suggereixen Xina com epicentre, país des del qual emigraren molts treballadors cap a Europa i els Estats Units. Precisament del país americà prové la primera mort, registrada el 8 de març de 1918. La infecció es va estendre entre els soldats ianquis i després, durant la guerra, al continent europeu, Àfrica i la resta del món en aquest ordre.
Que succeïsquen noves pandèmies de grip és alhora inevitable i difícil de predir, una realitat que explica la necessitat de plantejar noves estratègies internacionals per combatre un nou atac semblant del virus influença.
Amb motiu del pròxim número 100 de la revista, us convidem a rellegir el reportatge publicat en el número 45 de la revista.
Llig el reportatge de Inmaculada García-Robles i Rob W. Ruigrok