Metges valencians creen un videojoc per ajudar les dones amb càncer de mama

  • Aquesta tècnica revolucionària optimitza la precisió de les sessions de radioteràpia, evitant efectes nocius sobre d'altres òrgans com el cor

VilaWeb
Europa Press
18.10.2016 - 21:45

Metges i enginyers valencians d’Eresa han desenvolupat un prototip de videojoc per a ajudar en les sessions de radioteràpia a les dones diagnosticades de càncer de mama. En concret, aquesta tècnica pionera permet augmentar la precisió de les sessions de radioteràpia a través de la sincronització entre el ritme respiratori de les pacients i les imatges que els metges observen en les seves pantalles.

Amb aquest objectiu, es facilita a les dones en tractament unes ulleres de realitat virtual que simulen un entorn aquàtic relaxant, on hauran de respirar al ritme de les seves immersions a l’aigua. Contenir la respiració equival bussejar, mentre que deixar anar aire o respirar amb normalitat suposa eixir a la superfície. Aquesta tranquil·la interacció ‘permet irradiar en el moment òptim, afectant en exclusiva als teixits en tractament i protegint de toxicitat al cor’, han indicat des d’Eresa.

Així doncs, l’aplicació d’aquest sistema a l’anomenat ‘gating‘ respiratori al qual se sotmet al pacient, permet als oncòlegs radioteràpics controlar amb precisió l’impacte de la radioteràpia sobre l’òrgan diana, alhora que es redueixen els seus efectes secundaris. La tècnica ‘suposa un autèntic punt de trobada entre la innovació mèdica i la gamificació, explorant possibilitats fins ara inèdites en aquest tipus de tractaments’, han assenyalat les mateixes fonts.

‘La protecció del cor durant la radioteràpia sempre ha estat una prioritat per a nosaltres i una preocupació per a les pacients de càncer de mama. Gràcies a aquesta tècnica podem irradiar només quan els pulmons plens d’aire allunyen el cor de la mama, evitant els efectes nocius’, ha explicat la doctora Amparo González Sanchis, especialista del Servei d’Oncologia Radioteràpica Eresa a l’Hospital General Universitari de València.

Aquesta tècnica continua en fase de desenvolupament, per la qual cosa a curt termini podrà optimitzar-se l’experiència de les pacients amb jocs més avançats en l’àmbit tècnic i que augmenten la seva relaxació.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor