Metges que no t’entenen o metges que no et volen entendre?

  • La crisi en el govern de les Illes Balears per l'exempció lingüística als professionals de la sanitat posa en relleu un problema greu que hi ha a tots els Països Catalans
  • Quina classe de professional de la sanitat és aquell que, en compte d'ajudar el seu pacient, opta per agreujar la situació de vulnerabilitat creant-li encara més tensió i violència?

VilaWeb

El pacte de govern a les Illes viu la pitjor crisi arran l’exempció del coneixement del català als professionals de la sanitat que han de fer oposicions per a consolidar les places que ara ocupen interinament. Tal com explica Esperança Camps en aquest reportatge, la decisió de la Conselleria de Salut, actualment en mans dels socialistes, ha estat durament contestada pels socis de govern de Més per Mallorca i Podem, però també per Més per Menorca, el PI, la Universitat de les Illes Balears i sindicats i associacions civils.

El fet que els socialistes hagen pres la decisió de manera unilateral, sense consultar els socis de govern, és la causa immediata del conflicte, que la presidenta Armengol prova de reconduir amb la convocatòria del Consell Social de la Llengua Catalana. Però és evident que, de fons, hi ha una situació insostenible que ha de ser resolta. Insostenible no solament a les Illes sinó a tot el país. Fa poques setmanes, quan el govern valencià va pactar un mínim requisit lingüístic per als funcionaris, els professionals sanitaris en restaren incomprensiblement exclosos. I ara també s’exclouen en aquesta convocatòria del govern balear.

Que actuen així dos governs que es diuen de progrés i en què participen forces nacionalistes és simplement un escàndol. Sobretot a partir de la constatació que és precisament en l’àmbit sanitari, i a tots els Països Catalans, on aquests darrers temps hi ha més agressions contra els drets dels catalanoparlants, tal com ha denunciat repetidament la Plataforma per la Llengua.

Tots devem ser conscients i compartir que la gran majoria dels treballadors de la sanitat no tenen res a veure amb aquestes agressions i que presenten un comportament modèlic, fins i tot més enllà de les exigències que puguen tenir per llei. Però fa temps que es fa molt visible una minoria intransigent i envalentida que cal denunciar. I que cal denunciar no tan sols per allò que fa sinó per allò que significa l’actitud que adopta.

Perquè un metge que no és capaç d’escoltar –dic escoltar, que és previ i tot a entendre– el pacient que té al davant, quina classe de metge és? No és això, escoltar, una de les actituds essencials de la seua feina? I quina classe de professional de la sanitat és aquell que, en compte d’ajudar el seu pacient, opta per agreujar la situació de vulnerabilitat i crear-li encara més tensió i violència? És evident que moltes de les situacions que s’han denunciat aquests darrers mesos corresponen a professionals que no és que no t’entenguen o tinguen dificultats per a entendre’t sinó que no et volen entendre i creuen que tenen el dret de ni intentar-ho. I això diu massa coses negatives. De la incapacitat dels governs per a posar-los a ratlla. Però també, i més enllà de la llengua, del tarannà incompatible amb el servei públic del professional que actua així.

 

PS. Avui serà un dia de molta tensió informativa. A les 9.30 tindrem la lectura de la decisió del TJUE sobre les preguntes que li va formular temps enrere el jutge Llarena, arran la negativa de Bèlgica a lliurar-li el conseller Lluís Puig –i us recomane de llegir aquest article de Josep Casulleras per a entendre la dimensió d’aquest acte. I, precisament també avui al vespre, el rei dels espanyols tornarà a ser a Barcelona, en un acte particularment provocatiu i contra el qual hi ha una convocatòria de manifestació. Ho seguirem tot fil per randa i en tindreu informació puntual. Us tornem a recordar que podeu llegir VilaWeb directament a vilaweb.cat o amb les aplicacions per a iOS o per a Android.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor