08.12.2022 - 14:48
Una investigació elaborada a partir d’entrevistes amb desenes de metges de tot l’Iran i publicada avui al diari The Guardian ha revelat que les forces del règim disparen deliberadament contra la cara, els genitals i els pits de les dones manifestants amb una freqüència molt superior que no en el cas dels homes, entre més abusos.
Repressió indiscriminada contra les dones
Al reportatge, els metges entrevistats expliquen que les dones sovint arribaven a la consulta amb ferides diferents de les dels homes, presentant ferides de perdigó a les cames i les natges molt més sovint que no els homes.
Aquestes ferides, documentades en desenes de fotografies, semblarien correspondre a un tipus de perdigó emprat per a caçar ocells, l’ús del qual és il·legal contra persones. Els metges consultats adverteixen que les lesions provocades per aquestes bales podria deixar seqüeles físiques permanents en centenars de joves iranians.
Aquesta estratègia repressiva, segons que expliquen, no tan sols atempta contra les recomanacions dels experts internacionals en seguretat pública sinó també contra les mateixes pràctiques antidisturbis del règim, que estipulen que tan sols es pot disparar als peus i les cames dels manifestants per a evitar lesions als òrgans vitals.
Persecució contra els metges
Alhora, els metges també diuen que la persecució de tots aquells qui atenguin els ferits ha estat un dels puntals de l’estratègia repressiva del règim. És per això que els professionals mèdics s’han vist obligats a tractar els manifestants en secret; un, fins i tot, explica que opera amb els llums apagats per a evitar ser enxampat per les autoritats.
En altres parts del país, especialment a la regió del Kurdistan, el règim ha optat per blocar l’accés a ciutats senceres, cosa que força els voluntaris a passar de contraban benes i medicaments. Un activista kurd explica que la vigilància és tan intensa que cada dia moren ferits que no han volgut anar a l’hospital per por de ser arrestats.
Els ulls dels manifestants, un dels objectius de les forces del règim
Els testimonis revelen una estratègia generalitzada de repressió indiscriminada, tant contra els manifestants com, fins i tot, contra els vianants amb qui la policia es creua: un testimoni, per exemple, diu que un pacient seu va ser disparat al cap amb desenes de perdigons quan tornava de la feina, tot i que ni tan sols formava part de la manifestació. Expliquen que moltes de les lesions són provocades per trets a molt curta distància, i que els trets directament als ulls –fins i tot contra infants– són especialment comuns.
Segons algunes estimacions, la quantitat de persones que han perdut la vista de forma parcial o total en les protestes a l’Iran podria superar el miler. Més de quatre-cents oftalmòlegs iranians han signat una carta alertant el secretari general de la Societat Iraniana d’Oftalmologia, Mahmoud Jabbarvand, sobre aquesta estratègia d’encegament deliberat dels manifestants. Jabbarvand no s’ha pronunciat encara sobre la qüestió.
Arran de l’augment de casos de trets als ulls, el règim ha optat per reforçar la vigilància als departaments d’oftalmologia dels hospitals iranians amb l’objectiu evitar que els manifestants lesionats hi puguin accedir. Un dels metges citats, en aquest sentit, explica que els guàrdies demanen ara el carnet d’identitat per a accedir al seu hospital, un requisit que s’implementà tan bon punt les autoritats detectaren que el centre tractava un gran nombre de pacients amb lesions oculars.