14.11.2020 - 13:08
|
Actualització: 14.11.2020 - 22:38
El Consell General de Col·legis de Metges espanyol -que agrupa els 52 col·legis de l’estat- ha demanat la destitució del director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències, Fernando Simón, “per la seva incapacitat manifesta i prolongada al llarg de l’evolució de la pandèmia”. Els metges representats en aquest Consell han demanat a més “respecte, reconeixement, participació i dignitat” i han expressat la necessitat urgent que hi hagi un “cop de timó” en la gestió de la pandèmia i es posi en marxa d’un comitè d’experts independent.
L’Assemblea del Consell General de Col·legis de Metges ha fet avui aquesta petició de cessament, i ha expressat el seu malestar per les declaracions de Fernando Simón de dijous sobre el nombre de contagis dels professionals sanitaris: “Els professionals sanitaris tenen un aprenentatge respecte a la primera ona. Els gestors fan millors circuits d’assistència als hospitals. I òbviament, els sanitaris tenen un millor comportament evitant contagiar-se fora del seu espai de treball.” Segons els professionals mèdics, aquestes declaracions suposen “un acte de desmotivació, incomprensió i absència de sensibilitat” i expressen una “ignorància manifesta” de les condicions de treball a les quals han estat sotmesos, entre les quals recorden l’absència d’equips de protecció individual o la falta de proves diagnòstiques.
El Consell General de Col·legis Mèdics ha demanat una rectificació pública i ha recordat que no és la primera vegada que manifesten el seu malestar davant declaracions o accions “improcedents” del responsable del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències. Per exemple, retreuen que Simón va destacar que es feien totes les proves diagnòstiques als contactes estrets de sanitaris infectats en els equips assistencials en etapes amb una gran incidència de contagis de professionals. També critiquen que es posés en marxa guies de reincorporació al treball “sense garanties ni per al professional ni per al ciutadà” i les discrepàncies “clares” sobre la situació de la pandèmia i les mesures que s’han de prendre.
Destaquen com a greu que ho digués “des del coneixement dels danys que la pandèmia de la covid-19 ha deixat i està deixa sobre els sanitaris en general i sobre els metges en particular, i que ens situen al capdavant d’infectats d’entre els països del nostre entorn”. A més, recorden que han mort 72 metges en l’exercici assistencial des de març passat, que centenars de professionals lluiten per a superar les seqüeles de la infecció, i que milers d’ells continuen lluitant “per contrarestar els efectes d’una pandèmia com no havíem conegut”.
En la nota, signada també per l’Organització Mèdica Col·legial d’Espanya, incideixen en la seva reclamació que la covid-19 sigui reconeguda com a malaltia professional i que sigui considerada una professió de risc.
El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya se’n desmarca
La petició de destitució ha creat mala maror entre els col·legis de metges i el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya se n’ha desmarcat. Ho ha explicat el seu president, el doctor Jaume Padrós, que ha dit que no ho secunda per qüestions de fons, “la crítica legítima no justifica aquesta petició de destitució”, però també de forma, ja que, segons diu, aquesta petició no formava part de l’ordre del dia de l’assemblea del Consell General de Col·legis de Metges espanyol que ho va decidir.
Manifiesto que el Consejo de Colegios de Médicos de Catalunya no secunda este acuerdo de @OMC_Espana Por razones de fondo: la crítica legítima no justifica esta petición de cese. También de forma: no formaba parte de ninguna orden del dia y su trascedència lo hacía exigible https://t.co/4SH6WyUYV9
— Jaume Padrós (@jaumepadros) November 14, 2020