Metges de família catalans advoquen per reduir fàrmacs en pacients polimedicats

  • La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic) ha apostat per la desprescripció --reduir la medicació-- en pacients fràgils polimedicats, davant el fet que els efectes adversos que sofreixen sovint són "la causa més habitual de visita en urgències en els ancians".

VilaWeb
Europa Press
18.09.2017 - 13:31
Actualització: 19.09.2017 - 02:05

La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic) ha apostat per la desprescripció  -reduir la medicació- en pacients fràgils polimedicats, davant el fet que els efectes adversos que sofreixen sovint són ‘la causa més habitual de visita en urgències en els ancians’.

En un comunicat aquest dilluns, la Camfic ha explicat que segons diversos estudis, la prevalença de la polimedicació en pacients de més de 65 anys està per sobre del 40%, i que fins al 48.2% de sofreixen efectes adversos pels propis medicaments, com intoxicació, insuficiència renal aguda, alteracions cognitives i conductuals, dependències i somnolència, entre d’altres.

La desprescripció és un procediment que requereix un seguiment exhaustiu en les següents setmanes i mesos, i encara existeix “certa por” i inèrcia a realitzar-ho, encara que existeixen programes informàtics en les consultes que alerten en cas d’una medicació no adequada o directament inadequada i que creix el nombre de professionals de l’atenció primària sensibilitzats amb aquesta necessitat.

El pacient i els seus familiars sovint veuen negatiu reduir el consum de medicaments, per la qual cosa els metges han destacat la necessitat de realitzar un treball previ de confiança i de procedir a poc a poc, i que manca sensibilització, encara que també hi ha famílies que demanen aquesta reducció.

El Grup de treball de les persones grans de l’organització forma sobre desprescripció a professionals d’atenció primària, a més de participar en la redacció de guies de desprescripció, de farmacologia en la tercera edat, de farmacologia en les demències i en cursos d’especialització.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor