Metges catalans demanen eradicar la seva precarietat amb un “pla calendaritzat” a quatre anys

  • Reclama alliberar d'activitat els facultatius perquè puguin formar bé els residents

VilaWeb
Redacció
27.08.2016 - 12:03

Reclama alliberar d’activitat els facultatius perquè puguin formar bé els residents

BARCELONA, 27 (EUROPA PRESS)

La nova direcció del sindicat Metges de Catalunya (MC) ha demanat a la Conselleria de Salut de la Generalitat, que lidera el conseller Toni Comín, eradicar el 38% de precarietat laboral que pateixen els metges dels hospitals públics i concertats amb un “pla calendaritzat” a quatre anys.

En una entrevista d’Europa Press, el secretari general d’MC, el nefròleg Josep Maria Puig, ha proposat “marcar períodes per impulsar una reducció gradual d’un 10% per any” amb la finalitat de garantir que al final de la legislatura no quedin metges que arrosseguin un treball precari des de fa més d’una dècada.

Aquesta estratègia, que traslladaran al conseller Comín en una reunió, inclou prohibir que cap facultatiu pugui estar més de dos anys contractat de manera temporal, ja que actualment existeix “una cronificació de la temporalitat eterna”, ha deplorat Puig, en qualificar de cruel aquesta situació.

Aquest pla també té en compte la situació dels metges residents –període de formació per convertir-se en especialista– perquè MC ha detectat que, a vegades, no reben una formació correcta per la pressió assistencial: “En segons quins llocs és possible que falli i que el resident treballi amb poca supervisió, menys de la que necessitaria per formar-se bé”.

Per aquesta raó, ha reclamat que l’administració alliberi de càrregues de treball els metges adjunts perquè puguin dedicar més temps als metges residents: “L’empresa –pública o concertada– ha de deixar temps suficient al metge i alliberar-lo de part de la tasca assistencial”, ha manifestat.

CONVENI MÈDIC

Una altra de les prioritats de l’MC és acordar l’anomenat ‘Conveni mèdic’, una eina que sí que existeix en altres països europeus i que ha de permetre als facultatius tenir una “interlocució directa” amb l’administració i les empreses per les quals treballen per negociar les seves condicions laborals.

Aquest diàleg s’articularia a través d’una taula de negociació per abordar les condicions de treball –qüestions com l’horari laboral i la carrera professional–: “Això no costa diners, és una qüestió de voluntat política”, ha reivindicat Josep Maria Puig.

1.278 METGES MENYS PER LA CRISI

El secretari general d’MC ha xifrat en 1.278 el nombre de professionals mèdics, la majoria d’ells d’atenció primària, que ha perdut el sistema sanitari català en el període de crisi, en passar d’una plantilla de 10.035 facultatius el 2010 a 8.984 el 2015.

A més, durant aquest període s’ha produït un “augment d’hores de treball, disminució de salaris i augment de la càrrega assistencial”, tenint en compte que cada vegada hi ha més malalts a causa de l’envelliment de la població que comporta més complexitat en salut.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor