15.12.2022 - 21:40
S’acosta Nadal i això vol dir que torna El Messies participatiu de Händel, una de les insígnies d’aquestes festes. Avui es farà el concert a l’Auditori de Girona i d’avui en vuit, el dia 23, al de Barcelona, tots dos a les 20.00. Així doncs, l’Associació Messies Participatiu torna a oferir concerts del conegut oratori del compositor, considerada una de les grans obres de la història de la música. Les entrades a Girona costen entre 25 euros i 30 i a Barcelona, entre 10 i 45.
Enguany, es preveu superar rècords de participació, atès que a Barcelona, ocupant l’escenari i les llotges, hi haurà 518 cantaires de l’associació. A Girona, n’hi haurà uns 200. A tots dos concerts, s’hi afegirà una quarantena de veus del Cor de Cambra de Granollers.
Com a novetat, enguany a Barcelona també s’incorporaran infants de la coral el Virolet dels Lluïsos de Gràcia, per interpretar conjuntament el famós “Hallelujah”. A Girona, hi participaran nens dels cors GiroNins i Claudefaula.
La direcció de tot plegat anirà a càrrec de Manel Valdivieso. L’orquestra serà Vespres d’Arnadí, una formació barroca creada per Dani Espasa i Pere Saragossa. El quadre de solistes és compost per Elionor Martínez, soprano; Cristina Segura, mezzosoprano; Jorge Navarro, tenor; i Josep-Ramon Olivé, baríton.
De fa mesos que els cantaires treballen per a fer aquest concert. En total, han assajat vora quaranta-cinc hores abans de la posada en escena definitiva. El Messies participatiu aplega gent de totes les edats i de procedències diverses: el cantaire més jove és una soprano de quinze anys i el més gran un tenor de noranta-un. El cor el forma gent de professions molt diverses, però la majoria pertanyen al sector de l’ensenyament. La representació més nombrosa és de professors i catedràtics d’universitat, però també hi ha metges, infermers, arquitectes, dissenyadors, advocats, investigadors i periodistes, per exemple.
A més, l’Associació ha convidat a participar-hi cantaires joves de la Fundació Vozes, una entitat que del 2004 ençà se serveix de la música com a eina d’inclusió, integració i cohesió social.
Aquest concert tradicional l’organitzava l’Obra Social de La Caixa, fins que l’any 2018 va deixar de fer-ho. Deixava enrere un llarg recorregut de vint-i-tres anys que feien possible més de quatre-cents cantaires. En canvi, sí que el va mantenir en ciutats de l’estat espanyol com ara Valladolid, Sevilla i Màlaga. Tanmateix, aquesta renúncia no va impedir que el famós oratori continués sonant a Barcelona, perquè els cantaires que hi participaven van muntar l’entitat cultural per a fer el concert.
La Fundació la Caixa argumentava que, després de més de vint anys, el projecte ja s’havia consolidat. Ara, hi ha fonts que contradiuen aquesta versió i diuen que va deixar d’organitzar el concert perquè el 2017 hi va haver crits de suport als presos polítics i molts dels presents duien llaços grocs.