10.06.2024 - 16:30
|
Actualització: 10.06.2024 - 16:54
La mesa d’edat, que presideix la sessió constitutiva del nou Parlament de Catalunya, ha decidit d’avalar les peticions de vot delegat i telemàtic al ple que elegeix el president de la cambra i la composició de la mesa d’aquesta nova legislatura. El Tribunal Constitucional espanyol va anul·lar la setmana passada els acords que, en la legislatura anterior, van permetre que Lluís Puig, exiliat, votés telemàticament.
[EN DIRECTE] Comença el ple de constitució del parlament amb totes les mirades en Josep Rull
En total, dos diputats han demanat el vot telemàtic, Carles Puigdemont i Lluís Puig, tots dos de Junts i exiliats, i un diputat ha sol·licitat de delegar el vot, Ruben Wagensberg, que és exiliat a Suïssa i actualment és de baixa mèdica. Fa tres anys, el 2021, la mesa d’edat va ser formada per Ernest Maragall (ERC), Alberto Tarradas (Vox) i David González (PSC), i la primera decisió que va prendre va ser de no permetre la delegació de vot de Puig.
Quins són els números perquè Josep Rull sigui el nou president del parlament?
Enguany, hi ha un canvi de majories, i dos integrants dels tres són independentistes. La mesa d’edat és presidida pel diputat de Junts Agustí Colomines (el parlamentari de més edat) i les secretàries són les diputades Mar Besses (ERC) i Júlia Calvet (Vox), les més joves. La mesa ha rebut avui mateix les peticions de vot i la seva decisió tan sols serveix per al ple constituent, i s’haurà de tornar a sol·licitar a la nova mesa del parlament quan es conformi.
Agustí Colomines: “L’amnistia reforçarà l’independentisme”
Agustí Colomines (1957) és doctor en història i professor de la Universitat de Barcelona (UB). Havia militat a Bandera Roja, el PSUC, Nacionalistes d’Esquerra i ha estat al Centre UNESCO de Catalunya, la Fundació CatDem (2007-2013) i al Consell per la República, entre més organismes. El febrer del 2016 va ser nomenat director de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, però l’abril de l’any 2018 va ser destituït pel govern espanyol en aplicació de l’article 155.
Mar Besses, el planter en estat pur
Mar Besses (1998) és llicenciada en ciències polítiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), té un postgrau a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) en dret internacional i justícia penal i ara acaba un màster en polítiques públiques a la UB. Besses va començar a militar a les JERC a disset anys; a vint-i-un va entrar de regidora del partit a l’Ajuntament de Sant Joan Despí (Baix Llobregat); a vint-i-quatre va repetir, i ara, a vint-i-cinc anys, entra al parlament com a representant de les joventuts d’ERC. Treballa a Portacabot, una consultora que assessora ajuntaments, la Generalitat i diputacions, d’on agafarà una excedència.
Júlia Calvet (2001), nascuda a Barcelona, ha estudiat dret a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i va ser, fins al gener, la presidenta de l’associació juvenil espanyolista S’ha Acabat!. Entre més polèmiques, es va fotografiar ara fa un any, i quan encara era presidenta de l’entitat, amb el diputat de Vox Alberto Tarradas al Valle de los Caídos, i ho van publicar a les xarxes amb el missatge “el patriotisme és alegria”.
Les opcions perquè els independentistes controlin la mesa del parlament
Si Junts, ERC i la CUP finalment es coordinen, poden obtenir la presidència de la cambra en segona votació, i també poden aspirar a obtenir la vice-presidència primera i dues secretaries. Això els permetria de mantenir quatre llocs dels set de la mesa i, per tant, la majoria.